Ministras: savivaldybės nuomoti šilumos ūkius galėtų tik išimtiniai

Savivaldybės neturėtų nuomoti savo šilumos ūkio, tačiau išimtys galėtų būti taikomos, sako energetikos ministras Arvydas Sekmokas.

„Reikiai žiūrėti kiekvieną konkrečią savivaldybę, kiekvieną šilumos ūkį. Kategoriškai pasakyti negaliu, reikia platesnių konsultacijų. Vienas iš galimų sprendimų yra tai, kad šilumos ūkio nuoma baigtųsi tada, kai baigiasi sutartis. Kad nebūtų jos pratęsiamos. Aišku, jeigu nėra pažeisti įstatymai“, - trečiadienį Seimo Ekonomikos komitete sakė ministras.

Šią savaitę A.Sekmokas pareiškė iki naujų Seimo rinkimų šių metų rudenį žadąs parlamentui pateikti pataisas, leisiančias pertvarkyti šalies šilumos ūkį.Apie centralizuotą šalies šilumos tinklų valdymą A.Sekmokas yra kalbėjęs dar šių metų pradžioje, įsiplieskus diskusijoms dėl brangstančio šildymo.

Tada jis atmetė politikų idėjas nacionalizuoti kai kurias privačias šilumos tiekimo įmones.Seimas 2011 metų rudenį buvo nusiteikęs uždrausti savivaldybėms išnuomoti jų valdomus šilumos tinklus privačioms įmonėms - jis buvo pritaręs tokiai „darbiečio“ Kęstučio Daukšio Šilumos ūkio įstatymo pataisai, tačiau vėliau parlamentaras Kęstutis Masiulis paragino Seimą pakeisti savo nuomonę.Energetikos ministerijos atstovai anksčiau yra siūlę radikalias permainas šilumos ūkyje.

Energetikos viceministras Kęstutis Žilėnas praėjusių metų pradžioje sakė, jog savivalda „nesusitvarko su šilumos ūkiu“, ir teigė, jog reikia galvoti apie jo perėmimą į valstybės rankas arba skatinti stambinti šilumos įmones.Tuomet jis siūlė, jog savivaldybėms - šilumos įmonių turto savininkėms - galėtų likti tų įmonių administravimas, o kainodara ir įmonių sąnaudų nustatymu bei kontrole rūpintųsi Kainų komisija, kaip yra dujų ir elektros srityje.

Tiesa, vėliau ministerija pareiškė, kad Seimo opozicijai priklausančių „ tvarkiečių“ siūlymas apriboti savivaldybių galimybę disponuoti savo turtu gali prieštarauti Konstitucijai.Šilumos ūkį Lietuvoje yra išnuomoję nemažai savivaldybių, o iš didžiųjų miestų - tik Vilnius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių