Ministras: mokesčių vengimas turi būti sustabdytas

  • Teksto dydis:

Vadinamųjų „Paradise Papers“ dokumentų apie ofšorinių įmonių veiklą paviešinimas dar kartą patvirtina, kad norint sustabdyti įvairias mokesčių machinacijas, būtina imtis globalių ir koordinuotų veiksmų, teigia Lietuvos finansų ministras.

„Paradise Papers“ dar ir dar kartą parodė, kad dalis visuomenės, dalis žmonių slėpdami mokesčius pasijunta tiesiog aukščiau kitų, arčiau dangaus, nors realiai yra arčiau dugno. Kadangi tai yra globali problema, reikalingas koordinuotas globalus atsakas. Lietuva palaiko visas politines iniciatyvas šioje srityje, tiek pinigų plovimo prevencijos, tiek mokesčių skaidrumo didinimo“, – prieš Briuselyje vykstantį „Ecofin“ posėdį žurnalistams sakė Villius Šapoka.

Jo teigimu, Lietuva šiemet jau gauna informaciją iš 50 šalių apie jos piliečių turtą užsienyje, kitais metais šalių skaičius išaugs iki 100, be to, priimti teisės aktai leidžia keistis papildoma informacija apie įmones ir jų galutinius savininkus.

„Taigi, žingsniai yra daromi ir šitas žaidimas turi būti sustabdytas“, – pabrėžė V. Šapoka.

Tarptautinis žurnalistinis tyrimas „Paradise Papers“ atliktas Vokietijos leidinio „Süddeutsche Zeitung“ gautų duomenų pagrindu. Jo metu tirti per daugiau nei per 50 metų teisinių paslaugų kompanijoje „Appleby“ sukaupti finansiniai dokumentai. Ši Bermudoje ir kitose šalyse biurus turinti įmonė teikia verslo valdymo mokesčių „rojuje“ paslaugas.

Paviešinti dokumentai atskleidė, kaip beveik 130 politikų ir garsenybių vengia mokėti mokesčius savo šalyse. Tarp jų minimi ir JAV prezidento administracijos nariai, Kanados premjeras ir net Didžiosios Britanijos karalienė, taip pat ir airių roko grupės U2 lyderis Bono, kuris yra investavęs Lietuvoje į vieną prekybos centrą, galbūt pažeidinėjusį mokesčių taisykles.

ES ekonomikos reikalų komisaras Pierre‘as Moscovici (Pjeras Moskovisis) pirmadienį pareiškė, kad „Paradise Papers“ dokumentų paskelbimas gali padėti spartinti ir tobulinti darbą teikiant Europos Komisijos pasiūlymus kovai su įvairiomis machinacijomis, susijusiomis su mokesčiais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Chm: dažniausias pažeidimas - PVM nesumokėjimas. Ir išties - tai YDINGAS mokestis, jis buvo veiksmingas HYPER-infliacijos sąlygomis, bet šiaip tai finansinis valstybių narkotikas, ir dabar jis ekonomiką ŽUDO! Taip kad: REIKIA to PVM atsisakyt, jį keičiant apyvartos ir kitais mokesčiais.

Klausimas

Klausimas portretas
Ministrui -tai kas yra ta LEZ- laisvoji ekonominė zona- kokių mokesčių mokėti nereikia? Ar tai legalus mokesčių išvengimo būdas? Kodėl kiekvienas lietuvis savo kieme negali įkurti LEZ, ir investuoti? Ar LEZ nepažeidžia Konkurencijos įstatymo?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių