Ministras: į Kinijos investicijas reikia žvelgti subalansuotai

  • Teksto dydis:

Lietuvai gali būti naudingos Kinijos investicijos, tačiau jas reikia vertinti tiek ekonominiu, tiek nacionalinio saugumo požiūriu, teigia užsienio reikalų ministras. Linas Linkevičius sako, jog strateginius šalies objektus turi kontroliuoti valstybė.

„Turėtume vertinti ne tik ekonominiu, bet ir saugumo požiūriu – mes neturime prarasti strateginės kontrolės, jeigu taip tiesiai sakytume, strateginės reikšmės objektams. Tačiau pats bendradarbiavimas, tos investicijos, kurios gali įlieti daugiau, sakysime, jėgos į mūsų ekonomiką, gal ir pritraukti papildomai prekių srautų, – tai yra naudinga“, – interviu Žinių radijui trečiadienį sakė L. Linkevičius.

Paklaustas, ar Lietuva rizikuoja atsidurti „Kinijos kišenėje“, ministras atsakė, kad rizika prarasti investicijų kontrolę išlieka, jeigu „požiūris nebus subalansuotas“.

Dabartinius Lietuvos santykius su Kinija L. Linkevičius vertina kaip gerus ir pragmatiškus.

Kinijoje viešintis Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis trečiadienį susitinka su šalies prezidentu Xi Jinpingu (Si Dzinpingu). Susitikime dalyvaus ir kitų Baltijos bei Šiaurės šalių parlamento pirmininkai, jame daugiausia dėmesio bus skiriama Kinijos „vienos juostos, vieno kelio“ iniciatyvai, kuria siekiama užmegzti glaudesnius ryšius su Europos, Azijos ir Afrikos šalimis.

Susitikimo išvakarėse V. Pranckietis pabrėžė Lietuvos kaip tranzitinės šalies patirtį.

Lietuva pernai per devynis mėnesius į Kiniją eksportavo prekių už 132 mln. eurų – 50 proc.daugiau nei prieš metus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

adsafggf

adsafggf portretas
Kinai statys-investuos i isorininuosta KLA ir i Kauno termofikacine elektrine-bendraq investicija api 1 milijardas e
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių