Ministerija už 100 tūkst. eurų aiškinsis modifikuoto rapso išplitimą

Aplinkos ministerija planuoja įsigyti 100 tūkst. eurų (su PVM) vertės genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) vertinimo studiją ir ištirti galimai išsisėjusio GMO rapso Lietuvoje situaciją.

Kaip rašoma centriniame viešųjų pirkimų portale paskelbtose pirkimo specifikacijose, „GMO, neatsižvelgiant į tai, ar jie į aplinką išleidžiami dideliais ar mažais kiekiais, bandymo ar rinkos tikslais, gali kryžmintis su kitomis giminingomis laukinėmis rūšimis ir išplisti gamtoje. Jų išnaikinimas būtų sudėtingas ir brangus”.

Šiuo metu, anot dokumento, ES rinkoje leidžiama naudoti genetiškai modifikuotas sojas, rapsus, kukurūzus ir medvilnę maistui bei pašarams. Genetiškai modifikuotas rapsas kelia didžiausią riziką išplisti gamtoje.

„Dėl mokslinių tyrimų trūkumo Lietuvoje GMO pavojaus vertinimai nėra išsamūs, o turimos žinios fragmentiškos. Atsižvelgiant į išdėstytas problemas ir siekiant projekto tikslo bus įvertinta esama situacija Lietuvoje dėl galimai išsisėjusio genetiškai modifikuoto rapso ir parengta studija su išvadomis ir rekomendacijomis siekiant teisės aktų tobulinimo GMO srityje, ypatingą dėmesį skiriant kontrolės stiprinimui“, - nurodoma dokumente.

Planuojama atlikti situacijos apžvalgą, parengti detalų genetiškai modifikuoto rapso, galimai išsisėjusio Lietuvos teritorijoje, mėginių ėmimo planą, taip pat pirmųjų metų augalų vegetacijos metu pagal mėginių planą atlikti tyrimą ir tai aprašyti ataskaitoje. Vėliau planuojama antrųjų metų augalų vegetacijos metu pagal mėginių planą atlikti tyrimą ir parengti studiją.

Pasiūlymus teikti galima iki šių metų rugsėjo 17 dienos. Ši sutartis į pirkimo dalis neskaidoma, tačiau truks 2 metus ir 2 mėnesius bei galės būti pratęsta ne ilgesniam nei 3 mėnesių laikotarpiui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kloaka

kloaka portretas
senovej buvo bajeris del GMO:"is kito lauko vejas atnese" ha ha ha

...

... portretas
Tai VA nuo ko tie šernai DVESIA! O mums klykia - 'maras maras...' - tas GMO už bet kokius marus BAISIAU.

reikia isaiskit kas ta GMO-CMO

reikia  isaiskit  kas  ta  GMO-CMO portretas
platina ,tersia dirvozemy lietuvoj,.. derliiu sunaikint ,o tuos veikejus teist minimum po 15 metu kalejimo su turto ir zemiu konfiskacija
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių