Ministerija siūlo keisti GPM paskirstymo savivaldybėms tvarką

  • Teksto dydis:

Finansų ministerija siūlo keisti gyventojų pajamų mokesčio (GPM) paskirstymo ir pervedimo savivaldybėms tvarką. Tikimasi, kad nauja tvarka leis skaidriau ir efektyviau savivaldybėms paskirstyti surinktas GPM lėšas.

Ministerija parengė tai numatantį Savivaldybių biudžetų pajamų nustatymo metodikos įstatymo pakeitimo įstatymo projektą, kuris trečiadienį bus svarstomas Vyriausybės pasitarime kartu su 2017 metų valstybės biudžeto projektu.

„Galiojanti GPM pasiskirstymo ir pervedimo savivaldybėms tvarka yra susieta su konkretaus gyventojo kiekviena sumokėta GPM įmoka. Tai sąlygoja didelius šios tvarkos įgyvendinimo kaštus, nesudaro galimybių savivaldybėms tiksliai planuoti iš šio mokesčio gaunamų pajamų srautų. Įplaukų srautas priklauso nuo konkrečių mokesčių mokėtojų mokumo stabilumo, nes dėl mokesčių mokėtojų (įmonių) sujungimo ir skaidymo GPM įplaukos savivaldybėms perskirstomos kelis kartus, todėl dalis savivaldybių tam tikrą laiką negauna dalies joms priklausančių šio mokesčio pajamų“, - rašoma ministerijos parengto įstatymo projekto aiškinamajame rašte.

Siūloma nustatyti principus, kaip kiekvienai konkrečiai savivaldybei apskaičiuojama GPM dalis (procentais), pagal kurią kiekvienai savivaldybei visus biudžetinius metus bus pervedamos įplaukos iš GPM.

Numatoma, kad į Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) sąskaitą bus pervedamas biudžetiniais metais gaunamas GPM. Šias gautas lėšas VMI ne rečiau kaip kartą per mėnesį pervedinės savivaldybėms pagal atitinkamų metų biudžeto įstatyme savivaldybės biudžetui patvirtintą GPM dalį.

Siūloma, kad savivaldybės ateinančių metų pajamos iš GPM prognozuojamos pagal nuolatinę gyvenamąją vietą. Įstatymo projekte siūloma atsisakyti, kad į prognozuojamas pajamas neįtraukiamos įmokos už ilgalaikio materialiojo ir nematerialiojo turto realizavimą.

Iš gyventojų pajamų mokesčio (GPM) 2017 metais planuojama gauti 1,556 mlrd. eurų (5,4 proc. daugiau pajamų nei numatoma gauti 2016 metais) arba 19,7 proc. visų konsoliduotos visumos biudžeto pajamų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių