Ministerija: nauja GPM tvarka didins savivaldybių finansinį stabilumą

  • Teksto dydis:

Finansų ministerija teigia, kad jos pasiūlyta nauja gyventojų pajamų mokesčio (GPM) pervedimo tvarka leis užtikrinti, kad savivaldybės joms priklausančią šio mokesčio dalį gaus laiku.

„Iki šiol galiojusi GPM pasiskirstymo ir pervedimo savivaldybėms tvarka buvo susieta su konkretaus gyventojo sumokėta įmoka. Tai ne tik sudarė didelius tvarkos įgyvendinimo kaštus, bet ir sukūrė ydingą praktiką, kai dėl mokesčių mokėtojų sujungimo ir skaidymo GPM įplaukos savivaldybėms būdavo perskirstomos kelis kartus, o didelė dalis savivaldybių joms priklausančių lėšų būdavo priverstos laukti“, - rašoma ministerijos pranešime spaudai.

Ministerijos pasiūlytą GPM surinkimo ir paskirstymo tvarką antradienį pradėjo svarstyti Seimas.

Priėmus pakeitimus, faktiškai įplaukusias lėšas iš GPM Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) ne rečiau kaip kartą per mėnesį perves savivaldybėms pagal iš anksto savivaldybės biudžetui patvirtintą GPM dalį procentais.

GPM dalis kiekvienai savivaldybei (procentais) nustatoma, palyginus prognozuojamas savivaldybės pajamas iš GPM su visoms savivaldybėms prognozuojamomis pajamomis iš GPM.

2017 metais iš GPM į valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų konsoliduotos visumos biudžetą prognozuojama gauti daugiau nei 1,555 mlrd. eurų pajamų, arba 5,4 proc. daugiau nei planuota 2016 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių