Ministerija ir Telecentras kritikuoja dažnių aukciono sąlygas

  • Teksto dydis:

Susisiekimo ministerija ir jos valdoma bendrovė Lietuvos radijo ir televizijos centras (Telecentras), ketinantis tapti ketvirtuoju mobiliojo ryšio operatoriumi, kritikuoja Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) parengtas būsimo dažnių aukciono sąlygas. Tuo metu mobiliojo ryšio bendrovės "Tele2", "Omnitel" ir "Bitė Lietuva" iš esmės joms pritaria.

Ministerijos RRT pateiktame rašte dėl aukciono sąlygų nurodoma, kad jos neįgyvendina Elektroninių ryšių įstatymo tikslo skatinti konkurenciją rinkoje, nes nesudaro galimybių naujiems rinkos dalyviams varžytis dėl spartaus 4G ryšio plėtrai būtinų radijo dažnių.

Sąlygose nurodoma, kad bus išdalinti trys 900 megahercų (MHz) ir 1800 (MHz) radijo dažnių blokai. Ministerija siūlo padidinti jų skaičių, kad būtų galima konkuruoti.

Šias radijo dažniųjuostas dabar - iki 2017 metų spalio pabaigos - turi teisę naudoti "Bitė Lietuva", "Omnitel" ir "Tele2", tačiau būsimame aukcione ketina dalyvauti ir Telecentras, liepos pabaigoje paskelbęs apie ketinimus pereiti prie mobiliojo ryšio bendrovių naudojamos LTE technologijos ir teikti jomis 4G ryšio paslaugas.

Ministerijos teigimu, dalyvavimą aukcione kitiems žaidėjams taip pat apsunkina ir reikalavimas nuo 2017 metų lapkričio mobiliuoju ryšiu dengti ne mažiau kaip 98 proc. Lietuvos teritorijos. Be to, ji nepritaria pradinei 5 mln. eurų kainai už teisę naudoti blokų paketą.

Reikalavimas ne mažiau kaip 5 metus teikti telefono ryšio arba duomenų perdavimo paslaugas ir turėti ne mažiau kaip 20 tūkst. abonentų, anot ministerijos, taip pat pažeidžia konkurenciją.

"Manome, kad šis reikalavimas yra diskriminuojantis ir pažeidžia kitų ūkio subjektų teisę į sąžiningą konkurenciją, panaikina galimybę patekti į rinką naujiems ūkio subjektams", - rašoma ministerijos rašte.

Aukcione dalyvauti ketinantis Telecentras nurodo apskritai nepritariantis sąlygų projektui, nes jis prieštarauja elektroninių ryšių veiklą reglamentuojantiems nacionaliniams ir ES teisės aktams.

Įmonė siūlo sudaryti galimybę dalyviams laimėti iki 2 blokų kiekviename dažnio diapazone ir juos skaidyti ne į 3, bet 6 blokus. Pradinę 900 Mhz diapazono kainą Telecentras siūlo nustatyti ne didesnę nei 300 tūkst. eurų, o 1800 Mhz - apie 240 tūkst. eurų.

Bendrovė taip pat siūlo sumažinti ribinę pasiūlymų kainą iki 15 mln. eurų. Šiuo metu sąlygose nustatyta ribinė kaina yra 80 mln. eurų. Telecentras taip pat turi pastabų dėl tinklo padengimo, klientų ir bazinių skaičiaus reikalavimų.

Tuo metu "Tele2", "Bitė Lietuva" ir "Omnitel" pritaria aukciono sąlygoms ir teigia, kad jos užtikrins "skaidrias, nediskriminacines bei konkurencingumą skatinančias" aukciono procedūras.

Operatoriai tarnybai pateikė techninių pastabų, tačiau iš esmės pritarė, kad aukcionas būtų surengtas dar šiais metais, nes tokiu būdu laimėtojai turėtų pakankamai laiko pasiruošti.

Komentarus RRT taip pat pateikė asociacija "Investors' Forum", Lietuvos verslo konfederacija, asociacija "Infobalt", Laisvosios rinkos institutas bei Vartotojų institutas.

Pastabas ir pasiūlymus RRT su rinkos dalyviais ir suinteresuotomis šalimis ketina aptarti rugsėjo 23 dieną, o aukcioną numatoma surengti lapkričio 30 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių