Medienos pramonė laukia urėdijų pertvarkos

Didieji Lietuvos medienos perdirbėjai laukia miškų urėdijų pertvarkos, nors kai kurie jų netiki, kad valdžiai tai pavyks padaryti.

Centralizavus valstybinių miškų valdymą, anot jų, prekyba mediena taptų skaidresnė ir paprastesnė. Priežiūros ir teisėsaugos institucijos aplinkos ministro Kęstučio Navicko iniciatyvą taip pat vertina teigiamai ir tikisi, kad pokyčiai sumažins korupcijos apraiškas, padarys šį ūkį efektyvesnį.

Pertvarkos reikėjo seniai

Asociacijos „Lietuvos mediena“ prezidentas, medžio plaušo plokščių, kartono bei higieninio popieriaus gamybos grupės „Grigeo Grigiškės“ vadovas ir Gintautas Pangonis numatomą miškų urėdijų reformą vertina teigiamai.

„Tai turėjo būti padaryta ryškiai anksčiau, bet vis nepavykdavo. Su mediena pas mus nėra taip gerai, yra medienos trūkumas ir pramonė nėra pakankamai aprūpinama mediena. Tai, ką sako ministras, manau, kad einama teisingu keliu, aš tam dalykui pritarčiau“, - BNS sakė G.Pangonis.

K.Navickas praėjusią savaitę pranešė inicijuojantis miškų ūkio pertvarką - numatoma, kad miškus prižiūrės viena valstybės įmonė, o jos valdybos nariai būtų renkami konkurso būdu. Atitinkamas įstatymo pataisas Seimui ketinama teikti pavasario sesijoje, o nauja valstybės įmonė galėtų pradėti veikti jau 2018-aisiais.

Tai turėjo būti padaryta ryškiai anksčiau, bet vis nepavykdavo. Su mediena pas mus nėra taip gerai, yra medienos trūkumas ir pramonė nėra pakankamai aprūpinama mediena.

G.Pangonio teigimu, centralizavus urėdijų veiklą, pramonės įmonės galėtų paprasčiau įsigyti žaliavos.

„Pagalvokite, dabar yra 42 pardavimo skyriai. Iš privačių įmonių mes perkame pas save kieme, o iš valstybinių miškų perkame kažkur urėdijose ir tada galvojame, kaip mums atsivežti. Manau, kad prekyba mediena turėtų būti organizuojama visiškai kitaip“, - sakė „Grigeo Grigiškių“ vadovas.

Pasak G.Pangonio, „Grigeo Grigiškės“ per metus superka apie 180 tūkst. kubų medienos plokščių ir apie 70 tūkst. kubų biokuro. Apie pusę šio kiekio įmonė įsigija iš privačių miškų savininkų, likusią dalį - iš valstybinių urėdijų.

Jis vylėsi, kad pagaliau pavyks reformuoti urėdijas: „Kažkaip vis norisi tikėti, kad pavyktų pakeisti, bet tai turėtų būti pradėta ir daroma“.

Urėdai galingesni už bet kokias vyriausybes

Vienos didžiausių Baltijos šalyse medienos bei baldų gamybos grupės Vakarų medienos grupė (VMG) valdybos pirmininkas Sigitas Paulauskas sako netikintis, kad naujai valdžiai pavyks pertvarkyti urėdijas.

„Viskas gerai, tegul tik įvykdo. Visą laiką pasirodydavo, kad urėdai galingesni už bet kokias vyriausybes. Aš netikiu, nes medžiotojų būrelis galingesnis už ministro norus. Čia ne pirmas ministras ir ne paskutinis. Manau, kad be šansų“, - BNS sakė S.Paulauskas.

Jo teigimu, urėdijų pertvarka turėjo būti atlikta mažiausiai prieš dešimtmetį.

„Seniai reikėjo vieną įmonę steigti, jokių regioninių urėdijų. Tą įmonę valdyti kaip vieną gamybinę įmonę su uždaviniais ir kitų urėdijų nereikia. Pamiršome, kad jau ateina ketvirtoji technologinė revoliucija, o šitoje srityje veiklos principai, kaip prieškaryje“, - piktinosi VMG valdybos pirmininkas.

Jis mano, jog centralizavus urėdijų veiklą, prekyba mediena taptų paprastesnė.

„Per nenorą skaidrinti šią veiklą, kad būtų žaliava aiškiai parduodama, mes per 8 metus investavome Baltarusijoje, sukūrėme 2 tūkst. darbo vietų, investavome per 150 mln. eurų todėl, kad nuo nepriklausomybės pradžios šiame sektoriuje yra neskaidri ir korumpuota veikla. (...) Be abejo, centralizavus urėdijas prekyba vyktų aiškiau, skaidriau, nes dabar kiekviena įmonė turi derėtis ir tartis su 42 įmonėm“, - kalbėjo S.Paulauskas.

Anot jo, VMG medieną perka Lietuvoje, Baltarusijoje ir Rusijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Teiginių reikšmė

Teiginių reikšmė portretas
„Didieji Lietuvos medienos perdirbėjai laukia miškų urėdijų pertvarkos“ Ačiū už užsakovų įvardijimą. „prekyba mediena taptų skaidresnė ir paprastesnė, centralizavus urėdijas prekyba vyktų aiškiau, skaidriau,“. Kur gi dar skaidriau. Visa mediena parduodama viešuose elektroniniuose aukcionuose, akylai prižiūrimose kontroliuojančių institucijų. www.ameps.lt. Nieks su jokiais urėdais nesidera. „yra medienos trūkumas ir pramonė nėra pakankamai aprūpinama mediena“ Valio. Kirskime dvigunbai daugiau, bus visiems daug ir dėl išaugusios pasiūlos atpigusios medienos. „iš valstybinių miškų perkame kažkur urėdijose ir tada galvojame, kaip mums atsivežti“. Sutelkus Vilniuje biurokratus mediena į Vilnių nepersikels, liks miško kirtavietėse. „Tą įmonę valdyti kaip vieną gamybinę įmonę su uždaviniais“. Miškas – medienos gamybos fabrikas. Ekologija, gamtosauga, rekreacija ir kt. yra nesąmonė.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių