Medaus kainos nenudžiugins

Pajūrio krašto bitininkai guodžiasi, jog šiemet medaus aruodai nedžiugina, o kitų metų pavasarį medaus kainos gali gerokai šoktelėti.

Lietingi orai ir šalta vasara nebuvo turtinga žiedų, tad ir bitės šiemet sunešė mažesnius kiekius medaus.

"Jau pernai buvo prasti metai. O šiemet medaus dar mažiau nei praėjusiais metais", – tikino Klaipėdos rajono bitininkas Jonas Steponas Edvardas Mockus.

Šiemet pusės litro medaus stiklainėlis turguje kainuoja nuo 4,5 iki 5 eurų. Atšalus orams, pirkėjai vis dažniau dairosi šio produkto.

"Kažkas šiuo metu net liepų medumi prekiauja. Nežinau, iš kur jie jo dar turi. Šiemet liepų medaus buvo mažoka. Tai šalta, tai lijo. Aš nežinau, kur tos liepos taip žydėjo, kad tiek liepų medaus būtų. Nebent pernykščiu prekiauja. O prasidėjus liūtims, buvo sudėtinga bitutes net ir pasiekti, kai kur reikėjo traktoriaus, kad bitynus privažiuotum", – pasakojo bitininkas.

Šalti ir drėgni orai išplovė žiedų nektarą, tad šiemet bitės sunkiai nešė medų.

"Nektaro nebuvo tiek, kiek bitės jo galėjo prinešti. Šiuo metu jos jau susisukusios į kamuolius, yra ramybės būsenos. Pasiruošusios žiemai", – tikino J.S.E.Mockus.

Pajūrio bitininkai su pavydu stebi kolegas Dzūkijoje.

"Jie visuomet medaus turi daug daugiau. Dzūkai juk negali be grikių medaus. O grikių pas mus niekas neaugina. Atvėsus bitės tenešė lipčių medų. Žmogui jis yra naudingas, turi daug mineralų. Bet bitėms, kurioms gali tekti žiemoti ilgai, jis nėra geras, virškinimo traktui kenkia", – kalbėjo bitininkas.

Žiemoti bitės pasiliko įmirkusiuose nuo lietaus aviliuose. Dėl to baiminamasi, jog pavasarį bitynus gali užpulti grybinės ligos.

Dėl sudėtingų oro sąlygų jau pernai medaus kainos šiek tiek kilo. Šiemet ji, numatoma, gali smarkiai šoktelėti.

"Nemanau, kad medaus kaina bus lygi aukso kainai, kaip sako žinomas bitininkas Algirdas Amšiejus, bet jis tikrai gali brangti. Jei žiema bus šalta, o medaus paklausa – didelė, natūralu, pavasarį medus gali gerokai pabrangti. Nes jo tiesiog nebus", – prognozavo J.S.E.Mockus.

Bitininkas įspėjo atidžiai rinktis medų, kuriuo prekiauja avilio neregėję prekeiviai.

"Itin dažnai vietos medus maišomas su atvežtiniu iš Kinijos ir pardavinėjamas kaip vietinis produktas. Tai tikrai nėra tas pats, kas lietuviškas medus. Dažniausiai kiniškas medus būna surinktas iš nektaringų, bet žmogaus sveikatai mažai naudingų augalų. O lietuvių sveikatai reikia būtent mūsų krašte surinkto medaus. Kitaip gali prasidėti alerginės reakcijos", – pastebėjo Klaipėdos rajono bitininkas.


Šiame straipsnyje: medusmedaus kaina

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių