Mažinama biurokratinė našta dujų įvedimo trukmę sutrumpins 55 dienomis

  • Teksto dydis:

Seimas ketvirtadienį priėmė Gamtinių dujų įstatymo pataisas, kurios leis sutrumpinti dujų įvedimo trukmę 55 dienomis. Atnaujintame įstatyme įtvirtinta, jog mažo ir vidutinio slėgio dujotiekiai, kurių Lietuvoje daugiausia eksploatuoja elektros ir dujų skirstymo bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO), taps kilnojamaisiais daiktais. Tai leis reikšmingai sumažinti administracinę naštą, nes įprastam dujų įvedimui nebereikės statybos leidimo, statybos komisijos sudarymo ir ženkliais sutrumpės dokumentų derinimo procedūros.

Šiuo metu 5 metrų dujų įvado statybos darbų procedūros ir terminai prilygsta beveik gyvenamojo namo pastatymui: dujų įvado įrengimui reikia statybos leidimo, dokumento derinimo procedūrų per sistemą „Infostatyba“, statybos darbų užbaigimo komisijos ir kitų administracinių procedūrų.  Nuo šių metų gegužės 1 d. šių reikalavimų atsisakoma priimtomis Gamtinių dujų įstatymo pataisomis.

Kaip iki šiol, bus vykdoma kilnojamųjų gamtinių dujų įrenginių valstybinė priežiūra, kurią atlieka Valstybinė energetikos inspekcija (VEI). Be to, dujotiekiai toliau išliks viešai matomi, kaip ir kilnojamieji elektros skirstymo objektai ir įrenginiai. Šiuo metu informacija apie ESO elektros ir dujų skirstymo tinklą viešai skelbiama Registrų centro interaktyviame žemėlapyje www.regia.lt.

Pasak jos, ir toliau bus siekiama trumpinti naujų klientų prijungimo prie dujų skirstymo tinklo procesus pagal geriausią užsienio šalių patirtį. Tokia praktika, kai mažo slėgio skirstomajam dujotiekiui suteikiamas kilnojamojo turto statusas, taikoma užsienio šalyse. Pavyzdžiui, Jungtinėje Karalystėje, standartinio dujų įvado įrengimas užtrunka iki 4 savaičių, Vokietijoje – 1 savaitę.

„Tai yra labai svarbus, bet tikrai ne paskutinis žingsnis, siekiant Vyriausybės užsibrėžtų tikslų dėl administracinių procedūrų paprastinimo prie gamtinių dujų tinklų norintiems prisijungti vartotojams. Dėsime pastangas ir inicijuosime teisės aktų pakeitimus, kad rūpesčių mažėtų ne tik prie dujų, bet ir prie elektros tinklų prisijungiantiems naujiems vartotojams”, – teigė energetikos viceministras Egidijus Purlys. 

Prašymą įvesti dujas galima pateikti internetu: taip taupomas klientų laikas, nes vietoj kelionės į klientų aptarnavimo centrą greitai ir patogiai paraišką galima užpildyti internetu – savitarnos portale www.manogile.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
o kada duju ivedimas bus normalios kainos o ne kosmines
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių