Mažieji aludariai pateikė skundą Europos Komisijai

Mažų alaus daryklų asociacija (MADA), kuriai priklauso penkios šalies alaus daryklos, Europos Komisijai apskundė nuo kitų metų įsigaliosiančias Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, uždraudžiančias prekiauti alumi didesnėje kaip 11itro taroje bei stipresniu nei 7,5 laipsnio alumi.

„Skundą grindžiame tuo, kad pataisos prieštarauja laisvo prekių judėjimo principui. Juk Lietuvos politikų sprendimas apriboti alaus stiprumą ir taros dydį kai kurių Europos aludarių produkcijai užvers vartus į Lietuvą. Štai, belgų ar vokiečių aludariai savo alaus, jei jo stiprumas viršija 7,5 laipsnio, jau nebegalės importuoti į Lietuvą. Tokiu būdu sudaromos užkardos laisvam prekių judėjimui tarp ES šalių“, - dienraščiui „Verslo žinios“ sakė MADA vadovė ir „Kauno alaus“ generalinė direktorė Lina Šileikienė.

Anot jos, koks bus Europos Komisijos sprendimas, kol kas nežinoma, todėl MADA įmonės jau dabar yra priverstos investuoti į turimų gamybos linijų perdarymą arba naujų įsigijimą, kad galėtų pilstyti alų į 11itro tarą.

5-ioms asociacijos įmonėms į tai teks investuoti iš viso apie 4,5 mln. litų.„Kiek tiksliai nuostolių patirsime dėl naujų reikalavimų, dar neskaičiavome. Tačiau jie bus dideli, nes smarkiai augs taršos mokesčiai, juk teks tvarkyti daugiau PET taros atliekų, sandėliavimo ir logistikos sąnaudos kyla net iki trijų kartų, mat tą patį produkcijos kiekį 1 1itro buteliuose yra gerokai brangiau transportuoti nei 2 litų, reiks ir daugiau darbo jėgos“, - teigė L.Šileikienė.

Skaičiuojama, kad apie pusė Lietuvoje pagaminamo alaus dabar yra pilstoma į didesnę nei 11itro tarą, o mažos alaus daryklos į didesnę tarą pilsto apie 90 proc. produkcijos.


Šiame straipsnyje: Mažieji aludariaialus

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių