Mažėja savavališkos ypatingųjų statinių statybos atvejų

  • Teksto dydis:

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) pernai nustatė 482 savavališkos statybos atvejus, iš kurių 48 arba 10 procentų visų atvejų nustatyti tikrinant ypatinguosius statinius. Lyginant su 2015-siais metais, tokių atvejų sumažėjo 5 procentais, kai iš 459 savavališkos statybos atvejų šiai statinių kategorijai teko 68 pažeidimai arba 15 procentų visų nustatytų savavališkos statybos atvejų.

„Tikrinant ypatinguosius statinius, dažniausiai nustatomi savavališki remonto atvejai: balkonų, lodžijų įstiklinimas, fasado elementų keitimas, įvairios įrangos, pavyzdžiui, kondicionierių tvirtinimas ant pastato fasado ir kiti pastatų išvaizdą keičiantys darbai. Tuo tarpu sudėtingi atvejai, kai statytojas, turėdamas ir projektą, ir leidimą ypatingo statinio statybai, nukrypsta nuo esminių projekto sprendinių, yra gana reti ir sudaro tik kelis procentus“, – sako laikinai einanti VTPSI viršininko pareigas Eglė Kuklierienė.

Mažėjantis savavališkų statybos atvejų ypatinguosiuose statiniuose skaičius yra teigiamas poslinkis, tačiau šiems statiniams VTPSI ir toliau skirs didesnį dėmesį. Savavališkos ypatingųjų statinių statybos dalyviai įtraukiami į rizikingų subjektų sąrašus – jų laukia dažnesnės patikros bei griežtesnės sankcijos už pakartotinius pažeidimus.

VTPSI primena, kad savavališka statyba laikoma statinio ar jo dalies statyba neturint galiojančio statybą leidžiančio dokumento arba jį turint, bet pažeidžiant esminius statinio projekto sprendinius.

Šiais metais įsigaliojęs naujos redakcijos Statybos įstatymas už naujo ypatingojo statinio savavališką statybą numato statytojams (juridiniams asmenims) gerokai didesnę nei iki šiol baudą – nuo 10 iki 30 tūkstančių eurų. Už tokius pačius veiksmus, padarytus juridinio asmens, jau bausto už tokį pažeidimą, bauda nuo 16 iki 50 tūkstančių eurų. Ne ką mažesnės baudos ir už ypatingojo statinio savavališką rekonstravimą – nuo 7 iki 17 tūkstančių eurų, už pakartotinį pažeidimą – nuo 13 iki 25 tūkstančių eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių