Mažas mėlynių derlius augina jų kainą, verslą trikdo eilės pasienyje

Mėlynių supirkėjai pripažįsta, kad šiemet jų derlius gerokai mažesnis nei pernai, todėl jos kainuoja pusantro karto daugiau nei pernai. Verslą trikdo ir eilės pasienyje bei akyliau bankų tikrinami atsiskaitymai su Baltarusijos tiekėjais.

„Pernai buvo derlingi metai visoje Europoje, pasiūla buvo didesnė. Užtat šiemet kainos didesnės, nes yra uogų trūkumas. Maždaug vos ne pusantro karto pabrangusios mėlynes. Virš trijų eurų kainuoja dabar, o pernai buvo virš dviejų“, – BNS teigė vienos didžiausių Lietuvoje miško bei sodų uogų supirkimo įmonių „Girios“ vadovas ir savininkas Modestas Masevičius. 

Pasak jo, uogų verslui pandemija nepakenkė, nes restoranai jų paprastai neperka.

Anot verslininko, jau ne vienerius metus daugiau mėlynių importuojama – iš Ukrainos, Baltarusijos, Rumunijos, Rusijos, – negu surenkama vietos miškuose, nors prieš dešimtmetį pusė įmonės nupirktų mėlynių buvo lietuviškos.  

„Šiais metais ypač mažai uogų mūsų miškuose dėl drėgno pavasario ir vasarinės kaitros ir, be to, nėra kas jas rinktų, todėl beveik pusė lieka miškuose. Jų plotai irgi mažėja, nes miškai kertami. Šiemet nusipirksime gal keletą tonų“, – teigė jis.

M. Masevičius sako, kad dėl pašlijusių Baltarusijos ir Lietuvos santykių mėlynių tiekimas nestringa, tačiau verslą trikdo eilės pasienyje. 

„Sunkvežimiai su produkcija jau porą mėnesių kaip po tris-keturias paras prastovi eilėje, kol pravažiuoja sieną. Ir niekas tos problemos iš Lietuvos pusės nesprendžia. Ir pernai ta pati bėda, ir šiemet. Uogos šaldytos, nesugenda, bet kiekvienas laukimas kainuoja“, – teigė M. Masevičius.

Kita problema, anot jo, – Lietuvos bankai dabar akyliau tikrina atsiskaitymus su Baltarusijos tiekėjais.

„Bankai labai tikrina pavedimus, visokių popierių reikalauja. Labai sunkiai praleidžia pinigus, tiesiog reikalauja informacijos, kas akcininkai, iš kokios aplinkos. Stebi šią situaciją“, – BNS teigė „Girių“ direktorius.

Pasak jo, įmonė šiemet planuoja atsivežti kelis tūkstančius tonų uogų – maždaug tiek, kiek leidžia  įmonės pajėgumai.

„Pilnai apkrauname pajėgumus. Jų didinti neketiname. Mūsų tikslas – ne kiekis didesnis, o pelnas. Kai pradedi plėstis, tada pelnas nukenčia“, – tvirtino įmonės direktorius.

„Apyvarta gali būti panaši į pernykštę, nes tada buvo derliaus daug ir kainos mažesnės. Pernykščiai metai įmonei buvo pelningi. Tas pelnas nėra didelis, bet stabilus jau kelerius metus“, – pasakojo M. Masevičius.

Jis, be kita ko, pabrėžė, kad esant didelei konkurencijai pasaulyje kyla rizika, kad nebus uogų pirkėjų arba per pigiai pardavęs gali patirti nuostolių.

Anot Lietuvos miško grybų ir uogų verslininkų asociacijos vadovo Virginijaus Varanavičiaus,  kasmet mėlynių šalies miškuose lieka nenurenkama vis daugiau, bet jis nemano, kad situacija keisis – Lietuvoje nyksta tradicija rinkti uogas ir nešti jas į supirkimo punktus.

Jo teigimu, per sezoną šalyje surenkama nuo 500 iki 1 tūkst. tonų mėlynių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tai kad

Tai kad portretas
tikriausiai niekas nebrango, o prispausdinus daug eurų jie atpigo....

BAIKIT KVAILINTI ŽMONES

BAIKIT KVAILINTI ŽMONES portretas
Kas šiemet nebrango ? Tik nesakoma tiesa .
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių