Mamos skelbia sezoninio apsipirkimo revoliuciją

Sumanios mamos nuolat ieško būdų, kaip nebrangiai aprengti vaikus – geresnės kokybės rūbelių jos ieško dėvėtų drabužių parduotuvėse ar internetiniuose skelbimų portaluose, laukia sezoninių išpardavimų, keičiasi nebenaudojamais daiktais su draugėmis.

Visa tai užima daugybę laiko ir nesuteikia jokių garantijų, kad nebrangiai sumedžiotas „laimikis“ tiks ir patiks. Neseniai atsiradusi, bet žaibiškai populiarėjanti „Mamų mugė“ žada tikrą perversmą: mamos dukart metuose kviečiamos į tris dienas trunkantį dėvėtų geros kokybės vaikiškų drabužių ir daiktų komisą. Čia moterys turi galimybę po vienu stogu rasti beveik visko, ko tik gali prireikti naujam sezonui ruošiant įvairaus amžiaus vaikus.

Balandžio 25-27 dienomis jau antrą kartą Lietuvoje rengiama „Mamų mugė“ kvies pasiruošti pavasario-vasaros sezonui. Šįkart ji tuo pačiu metu šurmuliuos ne tik sostinėje, bet ir Kaune, o po poros savaičių persikels ir į dar du didžiuosius šalies miestus – Klaipėdą ir Panevėžį.

Taupo mamų laiką ir pinigus

„Mugė skirta ir toms, kurios nori pigiai apsipirkti nesugaišdamos daug laiko, ir toms, kurios susitvarkiusios spintas nori išparduoti jau nebenaudojamus vaikų drabužius, žaisliukus, knygas, įvairų inventorių, taip pat nėščiųjų rūbus.

Tam tikra prasme įvyksta mainai – mugėje tu parduodi tai, ką vaikai išaugo ir ten pat nusiperki jiems tinkančių rūbų. Tačiau didžiausias privalumas – mamai pačiai prekiauti nereikia. Ji tik pristato tvarkingai sužymėtus rūbelius į komisą, o visą darbą atlieka savanoriai. Mama tuo metu gali pati ieškoti jai reikalingų daiktų mugėje arba tiesiog leisti laiką su šeima“, – pasakojo renginio organizatorė Jurga Jauniškienė, kuri pati augina tris mažamečius vaikus ir puikiai žino, kiek laiko, energijos ir pinigų prireikia norint tinkamai aprengti visas tris atžalas – juk vaikai auga kaip ant mielių ir kiekvienam sezonui reikia vis kitų drabužių.

Šios mugės idėją karininko žmona J.Jauniškienė parsivežė iš JAV, kur metus gyveno su visa šeima. Ten sezoniniai vaikiškų rūbų ir daiktų komisai labai populiarūs. Nors nauji drabužiai Amerikoje nebrangūs, amerikietės nesibodi savo vaikams pirkti dėvėtų, juk taip – dar pigiau. Be to, mamos netruko suprasti, kad apsipirkti per kelias valandas vienoje milžiniškoje mugėje – kur kas greičiau ir paprasčiau, nei medžioti nuolaidas skirtingose parduotuvėse ar derėtis dėl kiekvienų marškinėlių su internete prekiaujančiomis moterimis.

„Mugė tikrai taupo ir laiką, ir pinigus. Šis komisas patrauklus net ir toms mamoms, kurios savo vaikus rengia tik naujais drabužiais – žinodamos, kad vėliau „Mamų mugėje“ galės atgauti 20-30proc. daikto vertės, jos drąsiau perka patikusį naują drabužėlį iš parduotuvės, o susigrąžintus litus vėl gali skirti naujiems pirkiniams“, - įsitikinusi J.Jauniškienė.

Ji džiaugiasi, kad po pirmosios „Mamų mugės“, kuri įvyko pernai rudenį, mamos tikrai įvertino šio komiso privalumus – kai kurios pavasarį net savo atostogas planuoja taip, kad per jas turėtų laiko jame apsipirkti.

Skatina vartoti atsakingai

„Mūsų šūkis – „Ekonomiška. Ekologiška. Prasminga“. Taigi „Mamų mugė“ – ne vien proga praktiškai ir patogiai apsipirkti. Mes esame kaip tarpininkai, kurie padeda dėvėtiems daiktams surasti naujus šeimininkus, taip pratęsiant jų gyvenimą. Visi mugės dalyviai – ir perkantys, ir pristatantys rūbelius į komisą – taip pat prisideda prie beprasmio vartojimo mažinimo“, - sakė „Mamų mugės“ sumanytoja ir organizatorė J.Jauniškienė.

Atiduodami prekes mugės dalyviai nurodo, kuriuos drabužius ar daiktus komisui pasibaigus jie sutinka atiduoti labdarai. Šiam tikslui paaukojami ir tie neišparduoti daiktai, kurių šeimininkai per nustatytą laiką po mugės neatvyksta pasiimti.

„Kai kurios mamos atveža drabužius tik labdarai, kitos iš pradžių dvejoja, ar paaukoti daiktus nepasiturintiems, bet pamačiusios, kad dalį jų sėkmingai pardavė, kitus mielai atiduoda. Visus rūbus ir daiktus kartu su Lietuvos Samariečių bendrija perduodame tiems, kam to labiausiai reikia. Dalintis su kitu, kažkam padėti – prasmingas darbas“, - kalbėjo J.Jauniškienė, kuri įsitikino, kad  tokia mugė moko ne tik dovanoti, bet ir saugoti drabužius ir daiktus.

„Atsiranda tam tikra vartojimo kultūra. Pirkdamas drabužį, jį skalbdamas, prižiūrėdamas, tu galvoji jau ne vien apie save, bet ir apie kitas šeimas. Nebeskubi kuo greičiau sudėvėti ir išmesti, bet priešingai – persiuvi ištrūkusias sagas, atidžiau išskalbi dėmes, saugai, kad vaikai neišmėtytų žaidimų detalių: juk kai mums daiktas bus nebereikalingas, jis galės pradžiuginti kitus“, - patirtimi dalinosi J.Jauniškienė.

Dar didesnė ir patogesnė

Per pirmąjį vaikiškų rūbų ir daiktų komisą sulaukę netikėto pasisekimo, mugės rengėjai pavasario-vasaros pardavime tikisi trigubai didesnio pardavėjų ir pirkėjų srauto. Tad antroji „Mamų mugė“ Lietuvoje žada būti dar įspūdingesnė. Užtat organizatoriai deda visas pastangas, kad didžiulis renginys vyktų kuo sklandžiau ir būtų patogus tiek perkantiems, tiek parduodantiems.

„Visą savo laiką, energiją ir investicijas skiriu tam, kad viskas būtų kuo patogiau. Pavyzdžiui, norinčioms pristatyti prekes į komisą nebereikės pačioms pildyti etikečių – tai padarys elektroninė programa. Pakaks užsiregistruoti ir suvesti duomenis apie parduodamus daiktus. Tuo tarpu perkantieji galės atsiskaityti ne tik grynaisiais, bet ir mokėjimo kortelėmis“, - sako „Mamų mugės“ organizatorė J.Jauniškienė.

Kad pristatantiems į komisą prekes nereikėtų stoviniuoti ilgose eilėse, mamos kviečiamos iš anksto pasirinkti pristatymo laiką. Tiesa, tai galioja tik toms, kurios pardavimui paruošė daugiau kaip 50 daiktų. Prisijungusios prie savo paskyros internetiniame puslapyje www.mamumuge.lt mugės metu mamos galės neišeidamos iš namų sužinoti, kaip sekasi jų daiktų prekyba. Programa pritaikyta ja naudotis ir mobiliajame telefone, tai ypač aktualu mažus vaikus auginančioms mamytėms, kurioms neretai trūksta laiko ramiai prisėsti prie kompiuterio.

„Toms mamoms, kurios parduoda po kelis šimtus vienetų drabužėlių, vien sukabinti ar supakuoti daiktus – nemenkas rūpestis ir visai nemažos investicijos. Šiemet mes pasistengėme kiek įmanoma palengvinti jų darbą: apgalvojome viską – nuo maišelių iki žiogelių, kad tik moterims būtų patogiau ir pigiau pasiruošti mugei“, - sakė J.Jauniškienė.

Kaip ir pernai, mamos sulauks paskatinimo: užsiregistravusi ir prekes pristačiusi komiso dalyvė už kiekvieną pakviestą draugę, kuri taip pat pristatys į komisą ne mažiau kaip 15 prekių, gaus 20Lt vertės čekį apsipirkti „Mamų mugėje“.

Pavasario-vasaros sezono komise prekes į mugę pristačiusios moterys taip pat dalyvaus loterijoje ir galės laimėti V.V.Landsbergio pasakų CD,  „Shanti“ ajurvedinį masažą, vakarienę dviems restorane, apsilankymą Žaislų muziejuje ir net pasijodinėjimą žirgais su fotosesija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių