Maisto likučiai nuo Kalėdų stalo – degalų gamybai

  • Teksto dydis:

Sunku būtų įsivaizduoti didžiąsias metų šventes be vaišėmis nukrautų stalų. Bet ar kada būtumėte pagalvoję, kad maisto likučiai, kurių itin gausu po švenčių, dar gali jums pasitarnauti? Galbūt nustebsite, tačiau šiuolaikinių technologijų dėka po kepimo likusius riebalus galima perdirbti į ekologiškus degalus.

Kaip rodo Suomijos korporacijos „Neste“ skaičiavimai, šeimininkei kepant vieną kalakutą ar kumpį, lieka tiek panaudotų riebalų, kad juos perdirbus į degalus automobiliu būtų galima nuvažiuoti daugiau kaip 3 kilometrus.

„Ekologiškus degalus gaminti iš atliekų – atsakingas ir perspektyvus sprendimas. Naudojant iš atsinaujinančių šaltinių pagamintą dyzeliną, šiltnamio efektą sukeliančių išmetamųjų dujų emisijos sumažėja iki 80 proc., palyginti su tradiciniu dyzelinu“, – sako „Neste“ generalinis direktorius Matti Lievonenas.

Aplinkosaugai neabejingus Suomijos gyventojus, taigi – ir ten gyvenančius ar artimuosius lankančius svečius iš Lietuvos, „Neste“ kviečia prisidėti prie vykdomos iniciatyvos – surinkti maisto likučius nuo švenčių stalo ir atiduoti degalų gamybai. Pagrindinis tikslas – iš surinktų atliekų pagaminti tiek ekologiškų degalų, kiek pakaktų nuosavu automobiliu apvažiuoti pasaulį tris kartus.

Iniciatyvos metu maisto likučiams bus skirti specialūs atliekų konteineriai. Juos galima rasti prie maisto prekių parduotuvių – šalia kitų atliekų rūšiavimo konteinerių ir prie „Neste“ degalinių. Statistika rodo, kad per kiekvienas Kalėdas suomiai suvalgo beveik 7 mln. kilogramų kumpio, todėl tikslas, surinkti pakankamai daug maisto likučių, yra pasiekiamas.


Europos Komisijos duomenimis, iš viso per metus Suomijoje susidaro daugiau kaip 1 mln. tonų maisto atliekų. Galima palyginti: Lietuvoje kasmet išmetama 581 tūkst. tonų maisto atliekų, vienam lietuviui per metus tenka 171 kg išmetamo maisto.

Degalus gaminant iš įvairių atliekų, galima efektyviai mažinti kenksmingų išmetamųjų dujų aplinkai daromą žalą. Kietųjų dalelių emisijos sumažėja 30-40 proc., o azoto oksidų – 10 proc. Ekologiški degalai taip pat padeda tausoti automobilio detales, lemia iki 5 proc. mažesnes degalų sąnaudas ir iki 4 proc. didesnę automobilio galią.

Dyzelinas iš atsinaujinančių šaltinių gaminamas pagal Suomijoje užpatentuotą NEXBTL (angl. – Next Generation Biomass to Liquid) technologiją – hidrinant augalinį aliejų ar gyvulinės kilmės riebalus. Ekologiškas dyzelinas gali būti pilamas į bet kurio automobilio baką, taip pat gali būti tradicinio dyzelino sudėtinė dalis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių