M.Adomėnas: balsavusieji „už“ referendumą dėl AE išdavė tėvynę

Balsavimą dėl referendumo pralaimėję valdantieji dalį parlamentarų pavadino tėvynės išdavikais ir rusų propagandistų apmokamais trubadūrais.

Ir grąsino, ir juokavo

„Ministre, armijos nepakėlėt, tai va, kas gavosi. Jau kelia galvas „burokevičininkai“, – taip po dešiniesiems nepalankaus balsavimo krašto apsaugos ministrei Rasai Juknevičienei įgėlė parlamentaras Valdemaras Valkiūnas.

Nei tvarkos, nei vienybės – taip pirmadienį atrodė valdančiųjų gretos. Mobilizuoti visų jėgų Andriaus Kubiliaus šalininkai taip ir nesugebėjo. Tad patyrė skaudų pralaimėjimą.

A.Kubilius ir jo kariauna veik pusę metų kartojo, kad referendumas dėl atominės statybų – nereikalingas ir beprasmis, tačiau paaiškėjo, kad bus ne taip, kaip nori A.Kubilius ir jo bendražygiai.

Susivienijusi opozicija parodė savo raumenis – parlamente nubalsuota, kad referendumą su Seimo rinkimais rudenį rengti būtina.

„Mūsų partijai rinkimuose duodate labai gerą temą, kuriai patys savo programose esate įsipareigoję pasisakyti „už“, – po nepalankaus balsavimo Seime saviškius ramino premjeras A.Kubilius.

Tačiau į reikalą pažvelgti su ironija sugebėjo ne visi. Kaip ir įprasta, dalis jų griebėsi aiškinti, kad balsavę „už“ dirba priešui.

Konservatorius Mantas Adomėnas įsijautė labiausiai: „Istorija parodys, kiek kas gavo už šį balsavimą, iš kurios šalies atėjo, kas yra tie išdavikai“.

Užsienio reikalų ministras lemiamą balsavimą lygino su „rusiška rulete“. „Kolegos, prašau, nespausti gaiduko.“, – tokio A.Ažubalio prašymo Seimas neišgrido.

Kaip ir konservatoriaus Roko Žilinsko bauginimų apie nupirktą žiniasklaidą, agituojančią prieš atominę.

Dar daug klaustukų

Tačiau „už“ referendumą balsuoti agitavusi opozicija labai aiškių argumentų taip ir neišsakė. Prieš lemiamą balsavimą nekalbėtjo ir opozicijos lyderis Algirdas Butkevičius.

Socialdemokratai, kaip ir kitos opozicinės partijos, vis kartojo, kad „reikia atsiklausti tautos“, kad Visagino atominės projektas gali užnerti skolų kilpą ateities kartoms, be to, branduolinis reaktorius – pavojingas.

Kiek gali kainuoti ši politikų iniciatyva, taip pat iki galo nėra aišku. Minima ir 2 mln. litų, ir 4 mln. litų suma. Referendumas konsultacinis, tad jo rezultatai, bent teisiškai, įtakos jau priimtiems sprendimams neturės.

Tačiau į Lietuvą gali keistai šnairuoti atominės investuotojai. Būtent apie tokį pavojų skelbia A.Kubilius ir energetikos ministras. Be to, neaišku, kaip šis Lietuvos politikų viražas su referendumu bus suprastas potencialių atominės jėgainės statybos partnerių – latvių ir estų.

Tiek opozicija, tiek patys valdantieji pripažįsta – informacijos apie būsimąjį projektą trūksta: nėra aiški nei elektrinės statybos sąmata, nei techninės detalės. Apie tai, matyt, ir bus diskutuojama iki rudens.

Be to, savo žodį tarė lig šiol dėl referendumo tylėjusi prezidentė Dalia Grybauskaitė: „Tai dar viena galimybė ir pareiga Vyriausybei išsamiau pristatyti projektą visuomenei".

Komentaras

Zenonas Vaigauskas

Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas

„Lig šiol buvo taip: jeigu būdavo politinių jėgų susiskaldymas, nė vienas referendumas nesulaukė pakankamos rinkėjų paramos. Štai referendumuose, kurie baigdavosi rezultatyviai - kaip Konstitucijos priėmimas, stojimas į Europos Sąjungą, sovietinės kariuomenės išvedimas - būdavo pagrindinių, praktiškai visų politinių jėgų palaikymas.Jeigu to palaikymo nebūdavo, pavyzdžiui, kad ir dėl Seimo narių skaičiaus, dar daugybės dalykų,  nesant sutarimo, referendumai baigdavosi be rezultatų net ir tais laikais, kai dar būdavo didesnis rinkėjų aktyvumas.Jeigu patariamajame referendume nepriimamos nuostatos, pavyzdžiui, neatvyksta pakankamai rinkėjų, tai Seimas atsižvelgia į jo rezultatus, bet jie nėra privalomi Seimui.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Padėka

Padėka portretas
visiems balsavusiems už Referendumą, kuris gal kiek atšaldys konservų - gobšuolių apetitą. Jau tiek plėšia iš Lietuvos gyventojų, kad visai prarado saiką.

Giedrius

Giedrius portretas
Idomu kas padengs islaidas jai prabalsuos visi pries. Referendumas turejo buti kur kas angsciau.

VLADIMIR

VLADIMIR portretas
REFERENDUMUI-TAIP
VISI KOMENTARAI 76

Galerijos

Daugiau straipsnių