LOGIN vadovė: lietuvių sukurti žaidimai puikiai žinomi užsienyje

  • Teksto dydis:

Lietuviai laikomi vienais iš pirmaujančių informacinių technologijų srityje, o apie daugelį lietuvių kuriamų kompiuterinių žaidimų puikiai žino užsieniečiai, nors Lietuvoje jie gal ir nėra populiarūs. Taip LRT RADIJUI sako LOGIN konferencijos vadovė Ieva Dirvonskaitė. Anot jos, kompiuterinių žaidimų rinka tuo ir įdomi, kad neretai kūrėjai veiklą pirmiausia pradeda ne savo šalyje.

– Vien skaičiai skamba labai įspūdingai – daugiau nei šimtas pranešėjų, daugiau nei 5 tūskt. dalyvių  iš Lietuvos ir viso pasaulio. Tarp jų – ir „WikiLeaks“ įkūrėjas Julianas Assange`as. Kodėl jis?

– O kodėl ne? Iš tiesų J. Assange`ą pakvietėme ne dėl politinių pažiūrų, bet dėl technologijų vaidmens jo gyvenime ir jo darbinėje veikloje. Prašėme, kad ir su LOGIN dalyviais jis kalbėtų apie tai, kaip technologijos jam padeda siekti tikslų ir kaip padeda lengviau įgyvendinti jam kilusias mintis, sumanymus, idėjas ir pan.

– Jūs patys pasiūlėte jam temą?

– Su kiekvienu pranešėju kalbamės ir deriname temas, nes norime užtikrinti kokybišką konferencijos turinį. Negalime tiesiog nepatikrinę leisti bet kam kalbėti apie bet ką. Su visais pranešėjais yra išgryninama tema, išgryninama idėja, galbūt kryptis, kuria reikėtų pakreipti tą pranešimą. Taip darome su kiekvienu pranešėju.

– J. Assange`as fiziškai juk nebus renginyje?

– Ne, jis prisijungs vadinamu tiesioginiu tinklu. Su juo bendrausime internetu.

– Ar sudėtinga buvo suderinti su juo pranešimą?

– Su daugeliu pranešėjų yra sudėtinga suderinti pranešimus, tačiau nepasakyčiau, kad buvo sudėtingiau nei su visais kitais.

– Taip pat tarp pranešėjų bus ir „Possy Riot“ narė.

– Taip, ji bus renginyje, atskris.

[...]

– Tai yra tik du iš visų pranešėjų, bet jų iš viso yra daugiau nei šimtas.

– Iš tiesų daugiau nei 140. Pranešėjų yra daug. Su komanda svarstėme, kokie yra tie pranešėjai, kokius juos turime. Pastebėjome, kad tie didieji vardai sudaro tik 2 proc. konferencijos pranešėjų. [...] Didžioji dalis pranešėjų yra tokių, kurie galbūt šiandien dar nėra „dideli vardai“, tačiau jie tokiais bus rytoj. Dėl to kviestume ir ragintume visus LOGIN lankytojus, tiesiogines transliacijas stebinčius žmones išgirsti ne tik šiuos du paminėtus pranešėjus, bet ir daugelį kitų.

– Iš kur žinote, kad jie bus „dideli vardai“ rytoj?

– LOGIN žengia koja kojon su inovacijomis ir progresu. Mes tiesiog tikime ir galbūt turime tokią nuojautą, kad tam tikros temos išpopuliarės, tam tikri žmonės galbūt taps labiau žinomi nei šiandien. Džiaugiamės, kad galime juos pasikviesti jau dabar.

– Tai į ką reikėtų atkreipti dėmesį?

– Nenorėčiau ir negalėčiau išskirti vienos temos. Kaip ir sakiau, konferencija, festivalis yra labai susijęs su inovacijomis ir progresu. Tai vyksta visose srityse. Žinoma, daugelis sričių dirba su technologijomis. Jei reikėtų išskirti keletą, galima paminėti, kas labiausia yra „ant bangos“ dabar ir bus artimiausius metus. Tai –dirbtinis intelektas, skraidyklės, virtuali realybė. Šių sričių plėtra jau yra prasidėjusi, įsibėgėjusi, tačiau dar toli gražu nepasiekusi savo didžiausio pagreičio. Jos tikrai daugiau ir labiau plėsis ateityje.

– Kaip šios sritys bus pristatomos? Ar bus tik pranešimai, ar bus pristatomi ir nauji išradimai?

– Bus įvairių dalykų. Bus pranešimų, tačiau be jų turime ir didelę ekspozicijų zoną. Joje naujausius išradimus, idėjas ir atradimus pristatys daugelis įmonių, iniciatyvų, bendruomenių. Turėsime tikrai nemažai įrenginių, susijusių su virtualia realybe. Turėsime ir tų pačių skraidančių bepiločių orlaivių tiek pačiame LOGIN, tiek nemokamoje „LOGIN Startup Fair“ dalyje. Tikrai bus galimybė ne tik išgirsti, bet ir patiems išbandyti, pamėginti, paliesti, iš arti susipažinti su tomis technologijomis.

[...]



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių