„Litgrid“ vadovas: be AE elektros linijos tarp Kruonio ir Visagino nereikia

  • Teksto dydis:

Europos Komisijai (EK) patvirtinus viešąjį ir bendruomeninį interesą atitinkančių objektų sąrašą, Lietuvoje jau klausiama, kam reikalinga nauja vidinė aukštos įtampos elektros perdavimo linija tarp Kruonio ir Visagino, penktadienį rašo "Verslo žinios".

Nors argumentas - įtraukti šį perdavimo sistemos objektą į bendrą Europos Sąjungos finansuojamų prioritetinių Lietuvos infrastruktūros plėtros projektų sąrašą - oficialiai, pasak dienraščio, įvardijamas kaip būtinybė šaliai pasirengti sinchroniniam darbui su kontinentinės Europos tinklais, tik pusbalsiu priduriama - "jeigu bus įgyvendinamas naujos Visagino atominės elektrinės (VAE) statybos projektas". Kitaip tariant, esant didelės galios elektros gamybos objektui (pvz., VAE), nenutiesus šios linijos, Lietuvos elektros perdavimo sistemos bendras darbas sinchroniniu režimu su kontinentine Europa (tai iki šiol yra strateginis Lietuvos energetikos politikos siekis) būtų neįmanomas.

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorės "Litgrid" generalinis direktorius Daivis Virbickas dienraščiui teigė, kad į Kruonio-Visagino liniją "Litgrid" dar neinvestavo ir neinvestuos nė vieno euro, kol nebus aiškaus vienareikšmio sprendimo dėl VAE. Jis pripažįsta, kad neturint tikslo statyti naują atominę jėgainę Visagine Kruonį ir Visaginą jungianti perdavimo linija yra nereikalinga.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių