„Litgrid“: sinchronizavimui gali pakakti vienos „LitPol Link“ jungties

Lenkijos elektros perdavimo operatorei PSE svarstant, kad vietoj antros oro linijos su Lietuva būtų galima tiesti jūrinę jungtį, "Litgrid" teigia, kad sinchronizavimui gali pakakti ir vienos jau veikiančios "LitPol Link" linijos. Tačiau bendrovė neatsisako ateityje tiesti antrąją jungtį, kurios reikėtų dėl augančio elektros vartojimo Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje.

"Baltijos šalių elektros sistemų sinchronizavimui su kontinentinės Europos tinklais gali pakakti ir vienos "LitPol Link" jungties su sąlyga, kad prieš tai būsime išsibandę ir visiškai pasiruošę, esant reikalui, dirbti izoliuotai. Specialistų skaičiavimai ir ekspertiniai vertinimai rodo, kad užtikrinus patikimą ir stabilų Baltijos šalių elektros sistemų darbą, izoliuotu režimu ir gerai išbandžius tokį sistemos darbą, pakaktų jau veikiančios jungties su Lenkija", - BNS teigė "Litgrid" vadovas Daivis Virbickas.

Pasak jo, Lenkijos siūloma jūrinė jungtis užtikrintų nebent didesnį elektros srautą tarp šalių.

"PSE siūloma jūrinė jungtis galėtų būti svarstoma kaip alternatyva užtikrinti geresniems elektros mainams tarp Lenkijos ir Lietuvos bei visų Baltijos šalių. Tiesioginės įtakos elektros sistemų sinchronizacijos projektui ji neturėtų", - teigė jis.

"Litgrid" pranešė, kad idėjos tiesti antrą jungtį su Lenkija nėra atsisakoma - tai galėtų būti padaryta jau sinchronizavus Baltijos šalis su Vakarų Europos tinklais. D.Virbickas BNS teigė, kad dėl to, kaip tiesti jungtį, bus apsispręsta, tik atlikus galimybių studiją.

"Nauja jūrinė jungtis arba nauja elektros oro linija su Lenkija padidintų mainų galimybes. Tokios jungties poreikį ir sprendimą dėl projekto įgyvendinimo galėtų padiktuoti augantis Baltijos šalių elektros poreikis. Bet kuriuo atveju, prieš priimant sprendimus, būtų atliekama projekto kaštų ir naudų analizė bei galimybių studija. Tuo pačiu reiktų išnagrinėti ir jūrinių vėjo parkų prijungimo prie tokios jūrinės jungties galimybes. Kol kas tokios studijos nėra pradėtos", - tikino "Litgrid" vadovas.

"LitPol Link" jungtis yra dvigrandė ir gali perduoti elektrą maksimalia 2 tūkst. MW galia, o 500 MW jungties srovės keitiklis sinchronizavus tinklus bus perjungtas į Alytaus-Gardino liniją ir galėtų užtikrinti mainus su asinchroniškai dirbsiančia Baltarusijos sistema.

Baltijos šalių elektros sistemos izoliuoto darbo bandymą planuojama atlikti 2018 metais. Jo metu Lietuvos, Latvijos ir Estijos elektros tinkle bus kuriam laikui atjungtos visos linijos su Rusija ir Baltarusija. Šiuo metu Baltijos šalių operatoriai atlieka studiją, kaip turi būti atliktas bandymas.

Europos Komisijos Jungtinis tyrimų centras kovo pabaigoje turi paskelbti Baltijos šalių sinchronizavimo studiją. Preliminariai geriausiu variantu laikomas tinklų sujungimas per Lenkiją. BNS žiniomis, studijoje nenagrinėta galimybė tiesti jūrinę jungtį.

Lenkijos PSE vadovas Erykas Klossowskis(Erikas Klosovskis) šią savaitę pristatydamas bendrovės 2017-2019 metų planus teigė, kad Lenkija nenori statyti antros "LitPol Link" jungties dėl gamtosaugos problemų, skelbia biznesalert.pl. Pasak jo, esminio saugumo antra oro linija nepridėtų, bet sukeltų daug problemų Lenkijai. PSE iškėlė idėją tiesti jūrinę jungtį nuo Klaipėdos iki Vladislavovo.

Pasak E.Klossowskio, sausumos jungtis neturi esminių pranašumų prieš jūrinę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
RZECPOSPOLLITOS-LITPOLLINK surist y mazga kabely nutare su LITGRID.....o LTKNS [kumele nori sikt ] ANT TO KABELIO JUNGTUVIU...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių