Lietuvos verslui atsiveria galimybės Jungtiniuose Arabų Emiratuose

VšĮ „Versli Lietuva“ šį mėnesį pasirašė su G.Steponkaus kontora paslaugų teikimo sutartį, pagal kurią Jungtiniuose Arabų Emyratuose bus teikiamos atstovavimo paslaugos, nukreiptos į lietuviškų prekių bei paslaugų eksporto skatinimą, taip pat investicijų pritraukimą.

Pasak VšĮ „Versli Lietuva“ atstovo Giedriaus Steponkaus, Lietuvos verslininkai jau senokai ir aktyviai domisi Artimųjų Rytų rinka, kurios vartais laikomas – Dubajus.

Sparčiai augančia ir dinamiška rinka domisi lietuviškos įmonės, atstovaujančios informacinių technologijų, medžio apdirbimo, maisto pramonės sektorius, taip pat metalo dirbinių bei apdirbimo įmonės.

Pasak Giedriaus Steponkaus, praėjusiais metais lietuviai pardavė prekių už 60 mln. Lt, daugiausia – maisto produktai, mediena, metalo dirbiniai. Nors Lietuvos eksporto apimtys į JAE šiandien nėra įspūdingos, naujasis atstovas įsitikinęs, kad situacija turėtų keistis pradėjus aktyvesnį darbą su šiuo perspektyviu regionu.

Jis informuoja, kad artimiausiais metais JAE suplanuota ir bus įgyvendinta apie 1200 projektų, kurių vertė siekia 1,249 trln. JAV dolerių, iš kurių  - 871 mlrd. JAV dolerių bus skirta statybų, 190 mlrd. JAV dolerių  - energetikos  ir apie 187 mlrd. JAV dolerių  infrastruktūros darbams.

„JAE kartu su kultūriniu bei ekonominiu požiūriu panašiomis valstybėmis Bahreinu, Kataru, Kuveitu, Omanu ir Saudo Arabija kuria vieningą rinką, panašią į ES. Šios šalys – vienas turtingiausių pasaulio regionų, kuriame numatyti infrastruktūriniai projektai, siekiantys dešimtis milijardų JAV dolerių“, - pažymi Giedrius Steponkus.

Jo nuomone,  būtina skatinti eksportą iš Lietuvos į JAE, kurioje vykdomi stambūs infrastruktūriniai projektai sudarys puikias galimybes uždirbti smulkiam verslui, nes kiekvienas rangovas užsako tūkstančius prekių ir paslaugų iš viso pasaulio tiekėjų, kurių didelė dalis yra mažos įmonės. Jis rekomenduoja Lietuvos įmonėms eiti į JAE rinką kaip subrangovams, kurti atstovybes ir  bendras įmones.

„Tam dabar palankus metas, nes siekdama diversifikuoti šalies ekonomiką JAE vyriausybė patvirtino smulkaus verslo skatinimo programą, apimančią ir įstatymų pakeitimus, reglamentuojančius komercinių įmonių veiklą, taip pat palengvinimus užsieniečiams steigiant įmones,“ - pažymi naujasis VšĮ „Versli Lietuva“ atstovas Giedrius Steponkus.

Komercijos atašė ir atstovų darbą koordinuoja bei kontroliuoja LR Ūkio ministerijos įsteigta VšĮ „Versli Lietuva“. Pagrindinis komercijos atašė ir atstovų uždavinys – aktyviai ieškoti kontaktų Lietuvos verslui užsienio šalyse, siekiant parduoti lietuviškas prekes bei paslaugas, skatinti eksportą, pritraukti investicijas.

Komercijos atašė ir atstovai padeda įmonėms surasti potencialių prekybos partnerių, rengia individualius įmonių vizitus, organizuoja verslo misijas bei kontaktų muges.

Kiekvieno Lietuvos komercijos atašė ir atstovo darbas ne tik koordinuojamas, bet ir vertinamas pagal tam tikrus rodiklius,  kurie atsispindi jų individualiuose metiniuose planuose. VšĮ „Versli Lietuva“ reguliariai teikia komercijos atašė ir atstovų darbo vertinimo rezultatų išvadas LR Ūkio ministerijai, kuri priima sprendimą dėl  tolimesnio atašė ar atstovo kadencijos pratęsimo. Tokia sistema leidžia užtikrinti komercijos atašė ir atstovų aktyvumą, siekti kokybiškų paslaugų ir efektyvios pagalbos verslui.


Šiame straipsnyje: Versli Lietuva

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių