Lietuvos ūkis šiemet augs ne tiek, kiek prognozuota

Tęsiantis neaiškiai geopolitinei situacijai Rytuose ir mažėjant eksportui į Rusiją, Baltarusiją, Kazachstaną ir iš dalies į Ukrainą, ekonomistai sako, kad Lietuvos ūkis šiemet augs ne tiek, kiek prognozuota 2014 metų pabaigoje.

Bet finansų ministras ramina, kad, nors kovą teks mažinti BVP augimo prognozę, bendro biudžeto surinkimo tai nepaveiks, nes ir toliau laukiama vidaus vartojimo, atlyginimų augimo ir darbo rinkos plėtros.

Pernai Vyriausybė prognozavo, kad 2015 m. šalies ūkis stiebsis 0,3–0,4 proc., Lietuvos banko prognozė – 0,3 proc. mažesnė, o Europos Komisija šį mėnesį paskelbė, kad Lietuvos BVP augs trimis procentais.

„Ketvirtadalis eksporto keliauja į NVS valstybes – Rusiją, Baltarusiją, Kazachstaną ir kažkiek Ukrainą, ten situacija prastesnė, nei buvo tikėtasi. Lietuvai didelių gerų žinių tikėtis nevertėtų, dėl to reiktų turėti planą „B“ ir stebėti konsensusą Rytuose“, – sako „Nordea“ ekonomistas Žygimantas Mauricas.

„Danske Bank“ analitiko Baltijos šalims Roko Grajausko teigimu, gelbėja tai, kad didžioji dalis – 88 proc. –  eksportuojamos produkcijos į Rusiją yra reeksportas. „Reeksporto reikšmė mažesnė, nei vietinės produkcijos, be to matome, kad mūsų verslininkai sugeba gana lanksčiai prisitaikyti prie naujų sąlygų, prie eksporto susitraukimo į Rusiją ir gana sėkmingai realizuoja save naujose rinkose“, – mano R. Grajauskas.

Savo ruožtu, finansų ministras tikina, kad mokesčių surinkimo prognozė nebus keičiama. „Nekeisime mokesčių surinkimo prognozių, nes yra kitų faktorių:  vidaus vartojimo augimas, darbo rinkos plėtra, žmonių pajamų augimas, kuris mums užtikrina, kad suplanuotus mokesčius surinksime, nepaisant to, kad realų BVP augimą teks matyti šiek tiek mažesnį, nei oficialiai prognozuota“, – tikina Rimantas Šadžius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas Br.

Kęstas Br. portretas
Ar išsilavinimo trūkumas yra viskuo kaltas? Jei išsilavinimas padeda, tai kodėl nematome didelių atlyginimų išsilavinusiems? Išskyrus smulkias išimtis, tokių atlyginimų nėra. Realiai gerus pinigus visame pasaulyje gauna tie, kas turi valdžią korporacijose ir pasaulio finansuose. Lietuvoje žmonių su universitetiniu išsilavinimu yra daug, bet jie nebalsuoja, kaip vienas blokas, todėl yra engiami ir nekenčiami: į karą storos pensininkės, kurios valdo Lietuvą, išsilavinusius varo daugiausiai. Kaip sumažinti dirbančiųjų vargus? (Žiūrėkite čia [1].) Galima apkrauti aukštesniais mokesčiais stambias korporacijas ir turtuolius, atiduodant tuos pinigus dirbantiesiems.Galima pakelti minimalų atlyginimą ir duoti daugiau galių profsąjungoms. Išsilavinimas čia yra ne prie ko (šimtas pypkių, kaip kimba prie manęs neišsilavinusių žmonių kalba...). Daugiau apie tai - guglinant žodžius: mokslas-studijos-ekonomika.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių