Lietuvos sodybas užkariauja egzotiniai paukščiai

Vienas gražiausių, iš Pietų Azijos šalių kilęs paukštis – povas – pamažu užkariauja ir Lietuvos sodybas. Ūkininkų teigimu, didelio verslo, augindamas šiuos paukščius, nepadarysi, bet jie – puiki puošmena.

Klaipėdos pakraštyje esančiame ūkyje tarp kitų gausybės egzotinių paukščių vaikštinėja ir pulkelis ilgauodegių povų. Pasak ūkio savininko, iš gausybės šių paukščių rūšių Lietuvoje gyvena tik kelios, geriausiai prisitaikiusios prie Lietuvos klimato.

„Jis labai lepus, kol išaugini nuo to laiko, kai išsirita, iki 8 mėnesių. O šiaip povai yra labai atsparūs šalčiams. Jie gali būti esant 30 laipsnių šalčiui“, – sako ūkio savininkas Antanas Bosas.

Povai nėra išrankūs lesalui, tačiau atsiradus kombinuotiems pašarams jų auginimas esą itin palengvėjo. Dažniausiai Lietuvos sodybas puošia juodašoniai, paprastieji Indijos ir maždaug prieš dešimt metų atsiradę baltieji povai. Patelės gan kuklios, jas puošia tik ant galvos esanti plunksnų karūnėlė, o patinai neturi sau lygių.

„Vis dėlto labai gražus paukštis, tik labai ilgai reikia laukti to grožio. Tik trečiais metais užsiaugina uodegas.[...] Kiaušinių deda nedaug, išaugint jauniklį nėra taip lengva. Čia ne višta“, – pasakoja paukščių augintojas Mindaugas Ivanauskas.

Perėti patelė pradeda būdama trejų metų, per metus padeda iki 8 kiaušinių. Kartais norinčiųjų įsigyti jau ūgtelėjusių šių gražuolių, pasak Salantuose paukščius auginančio ūkininko, susidaro eilė.

„Užsiprašyt užsiprašo, bet kai reikia pinigus mokėti, dažniausiai jie prapuola be žinios. Ir ta eilė sudaro tokia – kas pinigus moka, tas ir neša. Bet yra norinčiųjų. Tikrai yra norinčiųjų baltų povų, tiek aprūpinti neišeina, kiek norinčių yra“, – teigia M. Ivanauskas.

Įsigyti ūgtelėjusių povų porelę kainuoja nuo 100 litų iki 1,5 tūkst. Brangiausi šiuo metu – baltieji povai. Vis dėlto augintojų teigimu, tai – ne verslas, o tik puošmena. Lietuvoje egzotinių paukščių veislynų nėra.

„Čekijoje, Olandijoje paukščių veislynai – jie nespecializuoti, nėra tik povų – išsilaiko. Pagrindinis klientas yra tie gyvūnų kolekcionieriai, kurie nori papuošti savo sodybas“, – pasakoja A. Bosas.

Dėl brangumo povai nėra valgomi. Jų augintojai kartais povus maino į kitus egzotinius paukščius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rašot

Rašot portretas
Rašot tik teigiamas puses,o apie neigiamas nieko.Paukščių savininkui grožis ir pasididžiavimas,o kaimynui reikia kęsti labai čaižų paukščių leidžiamą garsą,kuris girdisi ir už kilometro.Nesitikint išgirsti tokios povų kalbos,tenka ir išsigąsti.

GERAI

GERAI portretas
PUIKU KAD BOSAS MEGSTA FLORA IR FAUNA , TAI GRAŽU PUIKU
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių