Lietuvos leidėjai: mums krizės pabaigos nematyti

Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną sutinkantys Lietuvos leidėjai skundžiasi, kad šiame sektoriuje krizė ne tik nesibaigė, bet vis dar gilėja, o tendencijos nežada nieko gera. Jų teigimu, ištiesti pagalbos ranką turėtų valstybė.

„Po 2008 m. krizės dugne atsidūrusi ir iki šiol neišsikapanojanti knygų leidyba, ir toliau smuks, jeigu nieko nebus daroma valstybės lygiu“, - teigia Lietuvos leidėjų asociacija (LLA).

Kaip rodo įmonių mokumo riziką vertinančios UAB „Creditreform Lietuva“ analizė, grožinės literatūros knygų (skaičiuojant pavadinimais) išleista 25 proc., populiariosios literatūros – 13 proc., o mokomosios literatūros – net 41 proc. mažiau negu 2008 metais. Tiražų vidurkis sumenko iki 1200 egzempliorių.

Lietuvos bibliotekose sparčiai mažėja registruotų skaitytojų. Nuo 2007 m. miestų bibliotekų lankytojų sumažėjo 4 proc., o miestelių ir kaimų bibliotekų – net 8 proc. Viena iš priežasčių yra sparčiai menkstantys bibliotekų knygų fondai. Tačiau esami lankytojai nuo 2009-ųjų bibliotekose lankosi dažniau. Kadangi knygų mažėja, jos greičiau susidėvi. Jų pasiūla bibliotekose yra nepatenkinama.

„Lietuvoje yra apie 2000 bibliotekų. Tai reiškia, kad jei kiekviena biblioteka nupirktų bent po pusę kiekvienos išleidžiamos knygos, mes, leidėjai, apie tokias problemas nekalbėtume. Deja, bibliotekos knygoms pirkti neturi pinigų, nes finansavimas yra sumažėjęs 67 proc.“, - spaudos konferencijoje sakė Lietuvos leidėjų asociacijos prezidentas Remigijus Jokubauskas.

Pasak UAB „Creditreform Lietuva“ direktoriaus Sauliaus Žilinsko, tradicinių knygų leidybai koją kiša ne tik prastas bibliotekų finansavimas, bet ir mažėjantis skaitytojų skaičius. Bene pagrindinė šito priežastis yra mažas gimstamumas ir didelė emigracija. Po 2011 m. gyventojų surašymo paaiškėjo, kad žmonių, gimusių per antrąjį pokario gimstamumo piką (1987 m.), per dešimtmetį sumažėjo net 25 procentais. Be to, gimusieji po 1990–1995 m. knygas ir periodinę spaudą keičia televizija ir internetu.

2013 m. tyrimų bendrovės „Vilmorus“ atliktas Lietuvos piliečių skaitymo įpročių tyrimas atskleidė, kad visiškai neskaito daugiau kaip pusė suaugusiųjų ir daugiau negu ketvirtadalis vaikų iki 10 metų. Skaitymui suaugusieji skiria vidutiniškai 23 min., o vaikai – 31 min. per dieną.

Įvairia leidyba šiuo metu užsiima 588 įmonės, iš jų knygas leidžia 170 leidyklų. Nors leidėjų skaičius išlieka sąlygiškai stabilus, tačiau sektorius netenka darbuotojų. Sparčiausiai jų mažėja laikraščių ir knygų, lėčiau – žurnalų leidyboje.

„Nors leidyklų skaičius nemažėja, svarbu atkreipti dėmesį, kad leidykla gali būti ir vienas žmogus, kuris pats yra ir autorius, ir leidėjas“, - teigė S. Žilinskas.

Tik kiek daugiau negu pusė leidybos įmonių yra pelningos, daugelio jų apyvarta mažėja. 2012 m. pardavimo apimtį sekėsi išlaikyti tik vidutinio dydžio leidykloms. Dar viena iš pardavimo mažėjimo priežasčių – knygų piratavimas internete. Nepaisant leidėjų pastangų tai sustabdyti, beveik kiekviena išleista popierinė knyga per tris dienas yra nuskenuojama ir nelegaliai platinama interneto tinklalapiuose.

UAB „Creditreform Lietuva“ vertinimu, tik artimiausius 4–5 metus yra demografinių ir ekonominių prielaidų stabilizuoti padėtį knygų leidyboje. Vėliau gresia negrįžtami neigiami procesai.

LLA atkreipia dėmesį, kad jeigu Lietuvoje nebus atnaujinta „Nacionalinė skaitymo skatinimo programa“ ir ugdomi skaitymo įgūdžiai, toliau mažės mėgstančiųjų ir gebančiųjų skaityti, menks Lietuvos piliečių raštingumo įgūdžiai, atitinkamai mažės knygų poreikis ir jų prieinamumas.


Šiame straipsnyje: knygosleidėjaiskaitytojai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių