Lietuvos įmonės žengia į Uzbekistano rinką

  • Teksto dydis:

Lietuvos įmonės pristatė savo produkciją 15-ojoje tarptautinėje didžiausioje maisto pramonės, gėrimų, aptarnavimo ir įrangos parodoje „World Food Uzbekistan" Uzbekistane.  Kasmet ši paroda suburia gamintojus iš viso  pasaulio.  

„Nuolatinis naujų kontaktų užmezgimas ir jau esamų palaikymas yra būtinas, kai kalbama apie eksporto rinkų plėtrą, tarpvalstybinį bendradarbiavimą. Ši tarptautinė paroda - tai puiki galimybė susipažinti su naujovėmis, be to, ji plačiai atveria kelius į Uzbekistano rinką", - pažymėjo delegacijos vadovas, žemės ūkio viceministras Vilius Martusevičius.

Šiemet Žemės ūkio ministerija parodoje „World Food Uzbekistan"  turėjo savo stendą, čia Lietuvos įmonės pristatė savo produkciją ir sulaukė nemažo susidomėjimo. Lietuvos stendą aplankė oficiali Uzbekistano delegacija, kuriai vadovavo žemės ir vandens ūkio viceministras Jašinas Hidirovas (Jašin Hidirov). Žemės ūkio viceministras Vilius Martusevičius, susitikęs su kolega iš Uzbekistano, aptarė abiejų šalių bendradarbiavimo galimybes, taip pat pristatė mūsų šalies maisto pramonės sektorių ir jo potencialą. Daug dėmesio buvo skirta ekologinės produkcijos sertifikavimui, standartizacijai ir kontrolei. Uzbekistanas dar neturi tiek patirties, kiek Lietuva, todėl buvo nuspręsta keistis patirtimi, be to mūsų šalis galėtų sertifikuoti uzbekišką produkciją. Taip pat buvo kalbama apie bendradarbiavimo perspektyvas veislinės gyvulininkystės srityje, galvijų pirkimą Lietuvoje, genetikos gerinimą.

Kasmet vykstanti paroda „World Food Uzbekistan", skirta maisto ir gėrimų pramonės profesionalams, skatina ekonomikos augimą Centrinės Azijos rinkoje. Ši paroda - tai puiki galimybė užmegzti naujus verslo kontaktus ir plėsti bendradarbiavimą. Šiemet parodoje „World Food Uzbekistan" dalyvavo daugiau nei 100 bendrovių iš 27 pasaulio šalių - Lietuvos, Vokietijos, Japonijos, Italijos, Prancūzijos, Rusijos, Turkijos, JAV, Pietų Korėjos ir kt.

2014 m. žemės ūkio ir maisto produktų į Uzbekistaną buvo eksportuota už 13,654 mln. eurų. Daugiausia į Uzbekistaną eksportuota pieno produktų, paukščių kiaušinių, natūralaus medaus, gyvulinės kilmės maisto produktų už 8,9 mln. eurų, mėsos pramonės atliekos, paruošti pašarai gyvūnams - už 3,13 mln. eurų, mėsos ir valgomųjų mėsos subproduktų - už 3 mln. eurų. Praėjusiais metais prekyba su Uzbekistanu išaugo keliasdešimt kartų, šiuo metu šios rinkos potencialas ir galimybės dar nėra išnaudotos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių