Lietuvos įmonės šiemet uždirbo 3,3 mlrd. eurų ikimokestinio pelno

  • Teksto dydis:

Lietuvos nefinansinės bendrovės per devynis šių metų mėnesius uždirbo 3,3 mlrd. eurų ikimokestinio pelno - 18,7 proc. daugiau nei 2014-ųjų sausio-rugsėjo mėnesiais.

Šalies bendrovių pajamos už parduotas prekes ir suteiktas paslaugas šiemet, palyginti su devyniais 2014 metų mėnesiais, ūgtelėjo 2,7 proc. iki 50,6 mlrd. eurų, pranešė Statistikos departamentas.

Trečiąjį ketvirtį šalies nefinansinių įmoniųpajamos už parduotas prekes ir suteiktas paslaugas siekė 17,7 mlrd. eurų - 2,4 proc. daugiau nei praėjusių metų trečiąjį ketvirtį ir 1,9 proc. daugiau nei antrąjį šių metų ketvirtį.

Įmonių ikimokestinis pelnas trečiąjį ketvirtį sudarė 1,1 mlrd. eurų - 17,2 proc. daugiau nei 2014-ųjų liepos-rugsėjo mėnesiais, bet 17,7 proc. mažiau nei antrąjį šių metų ketvirtį.

Anot statistikų, didžiausią įtaką ikimokestinio pelno mažėjimą lėmė pagrindinių buveinių ir konsultacinės valdymo veiklos įmonių antrąjį ketvirtį gautos didelės pajamos iš finansinės ir investicinės veiklos. Neįskaitant šios veiklos įmonių gautų pajamų iš finansinės ir investicinės veiklos, šalies nefinansinių įmonių ikimokestinis pelnas, palyginti su ankstesniu ketvirčiu, padidėjo 1,7 procento.

Daugiausia ikimokestinio pelno uždirbo didmeninės prekybos (216,1 mln. eurų) ir mažmeninės prekybos (87,4 mln. eurų) įmonės, o didžiausius nuostolius patyrė mašinų ir įrangos remonto ir įrengimų (19,4 mln. eurų) įmonės.

Palyginti su antruoju ketvirčiu, itin padidėjo elektros, dujų, garo tiekimo ir oro kondicionavimo (beveik 21 mln. eurų), kompiuterių programavimo, konsultacinės ir susijusios veiklos (beveik 10 mln. eurų) ir apgyvendinimo veiklos (beveik 7mln. eurų) įmonių ikimokestinis pelnas.

Smarkiai sumažėjo nekilnojamo turto operacijų (53 mln. eurų), maisto produktų gamybos (16,9 mln. eurų) bei chemikalų ir chemijos produktų gamybos (14,2 mln. eurų) įmonių ikimokestinis pelnas.

Vidutinis įmonių pelningumas (ikimokestinio pelno (nuostolio) ir pajamų, gautų pardavus prekes ir paslaugas, santykis) trečiąjį ketvirtį sudarė 6,4 proc. (2014 metų trečiąjį ketvirtį - 5,6 proc., antrąjį šių metų ketvirtį - 7,9 proc.).

Pelningai dirbusių įmoniųdalis trečiąjį šių metų ketvirtį sudarė 68,1 proc. ir buvo mažesnė nei praėjusių metų trečiąjį (68,4 proc.) ir šių metų antrąjį (68,9 proc.) ketvirtį.


Šiame straipsnyje: įmonėspelnaspajamosekonomika

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių