Lietuvos įmones pasiekė beveik penktadalis eurų

  • Teksto dydis:

Lietuvos bankai šalies bendrovėms išdalijo beveik penktadalį numatytų eurų, teigia Lietuvos banko vadovas. 

Pasak Vito Vasiliausko, komerciniai bankai įmonėms pateikė 18 proc. monetų ir daugiau nei 15 proc. banknotų. Centrinis bankas iki šiol bankams yra perdavęs apie 99 proc. monetų ir 90 proc. banknotų.

„Paskutiniai duomenys tokie, kad kalbant apie vienetus, tai monetų buvo patiekta maždaug 186 mln. vienetų, kalbant apie banknotus - apie 32 mln. vienetų. Čia apie pirminį paskirstymą komerciniams bankams kalbu. Apie antrą paskirstymą - maždaug 33 mln. monetų banknotų - 4,5 mln. vienetų“, - pirmadienį spaudos konferencijoje teigė V.Vasiliauskas.

Pasak jo, šalyje gerokai sumažėjo grynųjų litų: „Sumažėjimas yra maždaug 40 proc., tai šiaip metų pradžioje buvo apie 11 mlrd. litų, dabar yra apie 7 mlrd. litų“.

Jis teigė, kad grynųjų pinigų sumažėjo, nes gyventojai juos deda į sąskaitas bankuose, taip pat dalis gyventojų litus keitėsi į eurus, nors vis dar taikomas komisinis mokestis.

V.Vasiliauskas taip pat atkreipė dėmesį, kad sausio pirmąją dieną gali neveikti arba strigti bankų elektroninės sistemos, todėl patarė bent Naujųjų metų naktį turėti grynųjų pinigų.

Lietuvoje euras įvedamas ketvirtadienį - sausio 1-ąją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių