Lietuvos gynybos biudžetą siūloma didinti daugiau kaip 50 mln. litų

Asignavimus Krašto apsaugos ministerijai 2013 metais siūloma didinti daugiau kaip 50 mln. litų., rodo antradienį paskelbtas biudžeto projektas.

Pagal šį dokumentą, gynybos biudžetas turėtų didėti iki 923,9 mln. litų. 2012 metai asignavimai siekia 870,2 mln. litų ir sudaro 0,79 proc. bendrojo vidaus produkto.Tačiau net ir padidinus gynybos biudžetą 50 mln. litų, jo dalis lyginant su BVP liktų labai panaši, nes kitąmet, prognozuojama, augs ir bendrasis vidaus produktas.NATO šalys yra įsipareigojusios siekti, kad išlaidos gynybai sudarytų 2 proc. BVP.

Šį projektą parengė kadenciją baigianti Andriaus Kubiliaus centro dešiniųjų vyriausybė. Naujoji valdžia prieš priimdama biudžetą jį galės keisti. Šiuo metu derybas dėl naujos valdančiosios koalicijos yra pradėjusios opozicijos partijos - Darbo partija, socialdemokratai bei „Tvarka ir teisingumas“.

Socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius komentuodamas tokius biudžeto planus sakė, kad krašto apsauga nėra viena iš svarbiausių prioritetinių krypčių ir pridūrė, kad finansavimą jai būtų galima „vos vos“ didinti, jei didėtų finansavimas ir kitoms sritims.

„Kai mes buvo susitikę su tuometine Jungtinių Amerikos Valstijų ambasados vadove, su NATO atstovais, mes esame pasakę - jeigu ir didint, nebent po truputį. Pirmiausia bus atsižvelgiama į esamą ekonominę, socialinę, finansinę situaciją. Tai nėra viena iš svarbiausių prioritetinių krypčių. Jei asignavimai bendrai didėjai, tai vos vos, truputį galima ir krašto apsaugai padidinti“, - teigė A. Butkevičius.

„Jeigu išlieka tas pats lygis nuo BVP, tai, manau, protingas sprendimas“, - pridūrė socialdemokratų vadovas.Šių metų gegužę NATO viršūnių susitikimo Čikagoje išvakarėse 11 partijų pasirašė susitarimą, kuriuo įsipareigojo „kasmet tolygiai didinti krašto apsaugos sistemai skiriamas lėšas, ilgainiui siekti, kad krašto apsaugos sistemos plėtrai užtikrinti būtų skirta 2 proc. šalies BVP“. Konkretus terminas susitarime nenurodomas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

roberta

roberta  portretas
geriau pensijos padidinkit.Pensioneriai centus skeicioja,o jus dar pora tualetu pirksit.

gebelsas

gebelsas portretas
jei man atlyginima padidinsit dvigubai9 tai gynybai islaidas leidziu didinti trigubai.... ner problemu.... ponai

dagys

dagys portretas
Idomu ,nuo ko Lietuva ruosiasi gintis? Kansevatoriai serga psichine liga,jiem vis vaidenasi ,kad juos kazkas uzpuls.Nepuls ju niekas o labai graziai ir ramiai ateis Sali valdyti tie ,kurie moka tai daryti.Kurie turi padorumo jausma ir supranta, kad pavalges ir kiek reikia, kad butum sotus.O kiaules,kurios nezino kada gana,nuo lovio nustumia kitos.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių