Lietuvos elektros sistema pasiruošusi žiemos išbandymams

  • Teksto dydis:

Smarkiai išaugusios importo galimybės užtikrina elektros sistemos adekvatumą visą žiemą. Planuojama, kad naujausios tarptautinės jungtys „LitPol Link“ ir „NordBalt“ dirbs visus ateinančius tris mėnesius. 2015 m. žiemą Lietuva importavo 70 proc. suvartotos elektros, o per šių metų dešimt mėnesių – 79 proc. suvartotos elektros, 37 proc. elektros parsiųsta iš Latvijos, Estijos ir Suomijos, 30 proc. – iš Švedijos, 4 proc. – iš Lenkijos, o likusi dalis – iš Rusijos ir Baltarusijos.

Palyginti su ankstesniu šaltuoju laikotarpiu, per metus Lietuvoje 600 megavatų (MW) sumažėjo tradicinių iškastinį kurą naudojančių elektrinių galia ir buvo prijungta 203 MW galios vėjo elektrinių.

Trumpalaikė sistemos adekvatumo analizė žiemos sezonui rodo, kad šalyje didžiausias elektros galios poreikis, 1 940 MW arba 3,5 proc. daugiau nei pernai žiemą, numatomas sausio pradžioje.

„Esame geriausiai Europoje sujungta ir daugiausiai importuojanti elektros sistema, o mūsų elektrinės gali pagaminti 2,5 karto daugiau nei suvartojame. Šie įspūdingi faktai iš esmės reiškia, kad sistemai nebaisūs vartojimo šuoliai, nes juos galime padengti importuodami arba patys gamindami. Kita vertus, šiais metais importuojame kiek daugiau nei anksčiau, vadinasi, mūsų vidinės perdavimo tinklo linijos yra labiau apkrautos“, – sakė Daivis Virbickas, Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatoriaus „Litgrid“ generalinis direktorius. 

Europos elektros perdavimo sistemos operatorius vienijančios asociacijos ENTSO-E atlikta analizė rodo, kad žiemą Europai užteks esamų elektrinių galių ir įprastomis, ir sudėtingomis sąlygomis. Joje atsispindi tendencija, kad visame žemyne mažėja elektrinių, kurios gali greitai įsijungti ar išsijungti ir taip padėti palaikyti sistemos balansą. Nors, palyginti su praėjusia žiema, bendra galia išaugo 11 gigavatų (GW), sparčiausiai didėjo vėjo ir saulės elektrinių galia. 

Sudėtingesnė situacija susiklostė Prancūzijoje, kurioje dėl papildomų stresų testų ir priežiūros darbų iš 58 atominių elektrinių gruodį nedirbs 13, o sausį – devynios branduolinės jėgainės. Prancūzijos atominė galia bus mažiausia per dešimtmetį. Esant ekstremalioms sąlygoms, Prancūzijos ir Belgijos perdavimo sistemos operatoriai būtų pasiruošę prašyti pramonės vartotojus sumažinti arba nutraukti savo vartojimą.

Adekvatumo analizė rengiama kiekvienų metų žiemos ir vasaros sezonams. Joje įvertinami įvairūs galimi rizikos scenarijai, siekiant nustatyti šalies elektros energetinės sistemos patikimumą ir pasirengimą kritiniams atvejams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių