Lietuvos eksportas šiemet greičiausiai lėtės

Pernai rekordiškai augęs Lietuvos eksportas, šiemet, ir analitikų, ir pačių verslininkų teigimu, tikriausiai lėtės, bet vis tiek išliks šalies ūkio varikliu. Eksporto apsisukimų mažėjimą, manoma, lems sudėtinga padėtis Europos Sąjungos (ES) valstybių ekonomikose, kur parduodama daugiau nei pusė viso lietuviško eksporto.

Tačiau nuleisti rankų įmonės neketina; perspektyvų mato tiek Rytuose, tiek milžiniškas rinkas turinčioje Indijoje, Brazilijoje ar Šiaurės Amerikos šalyse.

Lietuvos eksportas 2011-aisiais didėjo beveik trečdaliu. Statistikos departamento

duomenimis, eksporto apimtys pernai augo sparčiausiai ES. Produkcijos iš Lietuvos išvežta daugiau kaip už 69 milijardus litų.

„Lietuvos verslas praėjusiais metais, kaip ir ankstesniais metais, skrido lėktuvu su vienu varikliu. Iš esmės visas judėjimas buvo į priekį ir daugiausiai eksporto sąskaita“, – sako Prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacijos generalinis direktorius Rimantas Šidlauskas.

Labiausiai augo naftos ir chemijos pramonės produktų, elektros įrangos, katilų, mašinų, mechaninių įrenginių pardavimas.

Šiandien apdovanotų penkių geriausių eksportuotojų bendra išvežtos produkcijos suma viršijo pusę milijardo litų. Įmonių teigimu, lengva nebuvo.

„Pakliūti yra sunku į užsienio rinką, kol gauni didelių įmonių pasitikėjimą su savo produkcija, nes vis tiek į mūsų šalis dar žiūrima truputį atsainiai“, – teigia UAB „Lisiplast“ vadovas Robertas Graudinis.

„Ne visur buvo blogai, kaip Lietuvoje. Kai kuriose šalyse net ir augo apyvarta, augo poreikis, tai mes į tas šalis ir žiūrėjome“, – sako UAB „Salda“ generalinis direktorius Petras Baronas.

Tačiau šiemet analitikai prognozuoja lėtesnį Lietuvos eksporto augimą. Vien šį sausį jis jau sumažėjo beveik 7 procentais. Pardavimus esą lėtina ES purtanti skolų krizė ir nestabili šalių ekonominė padėtis. Į Europos sąjungą Lietuva eksportuoja apie 60 procentų viso eksporto.

„Manau, kad didelių pasikeitimų nebus ir kitais metais. Duok Dieve, kad tik neprasidėtų stagnacija ar recesija Rytuose, kur mums šiandien yra atsvara. Na, ir norėtųsi palinkėti stabilumo, mokestinio stabilumo“, – teigia R. Šidlauskas.

Verslininkai sako optimizmu netrykštantys, tačiau nepuola ir į neviltį. Esą blogiausiu atveju savo prekėms ras naujų rinkų.  

„Tiek Indijoje, tiek Brazilijoje, tiek ir Šiaurės Amerikoje matau, kad ten yra. Dar nepamirškime ir Kinijos su jos potencialu“, – tvirtina P. Baronas.

Vyriausybėje apdovanotos ne tik geriausios eksporto įmonės, bet įteiktas ir geriausios metų verslininkės titulas. Jį pelnė trikotažo gamybos įmonei vadovaujanti Audronė Pocienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ekonomikos ekspertas

Ekonomikos ekspertas portretas
Na tiesiog neitiketina naujiena

gebelsas

gebelsas portretas
Benzino ir elektros kaina ieina i produkto galutine kaina.... Pabrangus prekei- kaip ja gali kas pirkti- tik lietuviai....
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių