„Lietuvos dujos“ apskundė teismo sprendimą dėl įmonės veiklos tyrimo

Rusijos ir Vokietijos koncernų „Gazprom“ ir „E.ON Ruhrgas“ valdoma bendrovė „Lietuvos dujos“ apskundė teismo sprendimąpradėti bendrovės veiklos tyrimą.

„Rugsėjo 10 dieną gautas atsakovo Valerijaus Golubevo (“Gazprom„ ir “Lietuvos dujų„ valdybos pirmininkų pavaduotojas - BNS) atskirasis skundas“, - BNS pranešė Vilniaus apygardos teismo atstovas spaudai Gintautas Stalnionis.

„Lietuvos dujų“ atstovė Jolita Butkienė tai pat patvirtino, kad bendrovėapskundė sprendimą aukštesnės instancijos teismui.

Teismas, daugiau nei metus nagrinėjęs Energetikos ministerijos ir „Lietuvos dujos“ ginčą, rugsėjo 3 dieną patenkino Energetikos ministerijos ieškinį ir nutarė pradėti bendrovės veiklos tyrimą. Vėliau teismas paskirs ekspertą.

Energetikos ministerija pernai kovo mėnesį kreipėsi į teismą,inicijuodama įmonės veiklos tyrimą. Vyriausybė yra mažumos akcininkė.

Energetikos ministerija, be kitų reikalavimų, prašė teismo iš „ Lietuvos dujų“ valdybos atšaukti „Gazprom“ deleguotus V.Golubevą ir KiriląSelezniovą, kurie esą pažeidė pareigą vengti interesų konflikto ir veikė ne visų „ Lietuvos dujų“ akcininkų, o tik „Gazprom“ naudai.

Teismo taip pat prašyta įpareigoti „ Lietuvos dujas“ pradėti derybas su „ Gazprom“ dėl dujų kainų sumažinimo, gamtinių dujų tranzito į Kaliningrado sritį sąlygų bei atlikti kitus veiksmus, kuriais ateityje būtų užtikrinta, kad bendrovė realiai derybų būdu siektų palankiausių gamtinių dujų tiekimo ir tranzito kainų.

Jei teismas nustatytų, kad dujų bendrovės ir jos valdymo organų veikla yra netinkama, prašyta iš užimamų pareigų pašalinti ir „ Lietuvos dujų“generalinį direktorių Viktorą Valentukevičių. Energetikos ministerija teigė,kad „ Lietuvos dujų“vadovybė realiai nesiderėjo dėl dujų tiekimo kainos ir tuo pažeidė įmonės, jos akcininkų bei Lietuvos vartotojų interesus.

Energetikos ministerija tikisi, kad teismas, padedamas ekspertų, turėtų įvertinti paminėtas aplinkybes ir nuspręsti, ar „ Lietuvos dujų“ valdybos nariai V.Golubevas ir K.Seleznevas bei generalinis direktorius V.Valentukevičius tinkamai atliko savo kaip bendrovės vadovų pareigas.

Lietuvos prašymu Europos Komisija neseniai pradėjo „Gazprom“ veiklos tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo, nustatant dujų kainą.

„E.ON Ruhrgas International“ priklauso 38,9 proc., „ Gazprom“ - 37,1 proc., Energetikos ministerijai - 17,7 proc. „ Lietuvos dujų“ akcijų, kurios kotiruojamos „Nasdaq Omx“ Vilniaus biržos Oficialiajame prekybos sąraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

abc

abc portretas
Įdomu: kodėl prie straipsnio apie AB "Lietuvos dujos" įdėta nuotrauka darbuotojų AB "Suskystintos dujos:?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių