Lietuvos BVP per devynis mėnesius išaugo 3,1 procento

  • Teksto dydis:

Lietuvos bendrasis vidaus produktas ( BVP), patikslintais duomenimis, per devynis šių metų mėnesius, palyginti su atitinkamu 2013-ųjų laikotarpiu, pašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtaką padidėjo 3,1 proc. ir to meto kainomis siekė 93,41 mlrd. litų.

Trečiąjį šių metų ketvirtį, palyginti su 2013 metų liepos-rugsėjo mėnesiais, Lietuvos BVP pašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtaką padidėjo 2,6 proc., o palyginti su antruoju šių metų ketvirčiu - 0,5 proc. iki 33,681 mlrd. litų, antrąjį BVP įvertį paskelbė Statistikos departamentas, įvertinęs BVP komponentus gamybos, išlaidų ir pajamų metodais.

Anksčiau skelbtas trečiojo ketvirčio BVP augimas, palyginti su antruoju šių metų ketvirčiu, buvo 0,4 procento. Devynių mėnesių BVP augimas ir trečiojo ketvirčio metinis ekonomikos augimas sutapo su spalio pabaigoje skelbtu pirmuoju BVP įverčiu.

Patikslintais duomenimis, trečiąjį šių metų ketvirtį, palyginti su tuo pačiu 2013-ųjų laikotarpiu, beveik visose veiklos rūšyse užfiksuotas teigiamas pridėtinės vertės pokytis, o sparčiausiai augo statybos įmonių pridėtinė vertė - 13,2 procento.

Apdirbamosios gamybos įmonių pridėtinė vertė padidėjo 2,4 proc., didmeninės ir mažmeninės prekybos, variklinių transporto priemonių ir motociklų remonto, transporto ir saugojimo, apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų veiklos įmonių- 1,9 proc.), kasybos ir karjerų eksploatavimo, vandens tiekimo, nuotekų valymo, atliekų tvarkymo ir regeneravimo įmonių - 1,7 proc., meninės, pramoginės ir poilsio organizavimo veiklos, namų ūkio reikmenų remonto ir kitų paslaugų įmonių - 1,7 procento.

Žemės ūkio, miškininkystės ir žuvininkystės veiklos įmonėse pridėtinė vertė trečiąjį ketvirtį, palyginti su atitinkamu 2013 metų laikotarpiu, sumažėjo 0,5 procento.

Vertinant BVP išlaidų metodu, trečiąjį ketvirtį, palyginti su tuo pačiu 2013-ųjų ketvirčiu, buvo stebimas visų pagrindinių BVP komponentų augimas. Bendrasis pagrindinio kapitalo formavimas padidėjo 5,5 proc., namų ūkių galutinio vartojimo išlaidos - 3,8 proc., valdžios sektoriaus - 1,3 procento. Prekių ir paslaugų eksportas augo 4,2 proc., importas - 3,8 procento.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių