Lietuvos bendrovės bando auginti sparnus jaunimui

Su kvalifikuotų darbuotojų trūkumu susiduriančios šalies eksportuojančios įmonės aktyviai dalyvauja viešosios įstaigos "Verlsi Lietuva" projekte "Sparnai" ir siekia pas save prisivilioti gabių jaunuolių.

Aktyvumas didelis

"Versli Lietuva" iš 118 pretendentų jau atsirinko 16 gabiausių jaunuolių, kurie šiuo metu viešosios įstaigos specialistų ruošiami darbui eksporto srityje.

Pirmą dvejus metus truksiančio projekto pusmetį šie jaunuoliai perims patirtį iš VšĮ "Versli Lietuva" projektų vadovų įvairiose su eksporto plėtra susijusiose veiklose, o vėliau bus įdarbinti tokių specialistų poreikį jaučiančiose įmonėse ir vykdys konkrečias eksporto užduotis ar projektus.

Šiuo metu vykdoma projekte "Sparnai" dalyvauti norinčių įmonių atranka. Paraiškas bendrovės dar gali teikti iki rugpjūčio 15 d., o projekte dalyvaujančių įmonių sąrašas bus paskelbtas iki spalio mėnesio.

Pasak VšĮ "Versli Lietuva" personalo vadovės Simonos Gailiūnaitės, nors buvo abejojama, ar tokią įmonių atranką verta vykdyti vasarą, kai dauguma žmonių atostogauja, paaiškėjo, kad šios baimės buvo nepagrįstos.

"Šiuo metu paraiškas jau yra pateikusios 38 bendrovės, tačiau iš to, kiek gauname užklausų telefonu ar elektroniniu paštu, galime pasakyti, kad susidomėjimas kur kas didesnis. Iki rugpjūčio 15 d. dar yra šiek tiek laiko, tad projekte norinčių dalyvauti įmonių bus daugiau", – dienraščiui sakė S.Gailiūnaitė.

Jos teigimu, iš pradžių bus atrinkta 16 projekte dalyvausiančių įmonių, o kitos paraišką pateikusios bendrovės bus įtrauktos į papildomą sąrašą.

Tikisi, kad neišsilakstys

Įmonės, pageidaujančios prisijungti prie programos, turi būti smulkiojo ir vidutinio verslo subjektai, veikiantys regione, orientuotis į eksportą, siūlyti lietuviškos kilmės produktus ar paslaugas, įmonėje turi dirbti ne mažiau nei 10 žmonių, ji privalo numatyti mažiausiai 6 tūkst. litų finansinį indėlį į dalyvio ugdymą.

Kaip pasakojo S.Gailiūnaitė, sunku būtų išskirti vieną verslo sektorių, kuriame veikiančios įmonės "Sparnų" projekte dalyvautų aktyviausiai.

"Tai biotechnologijų įmonės, metalo, maisto pramonės bendrovės", – vardijo pašnekovė. Jos teigimu, projekte dalyvauti nori visų Lietuvos regionų verslininkai, tačiau kol kas aktyviausi kauniečiai. Priimti jaunų specialistų į darbą šiuo metu jau pretenduoja 12 laikinosios sostinės bendrovių.

Anot jos, į "Sparnų" projektą jame norintys dalyvauti verslininkai žiūri rimtai ir tikisi, kad jam pasibaigus jaunuoliai neišsilakstys bei liks dirbti.

"Verslininkai skambina ir klausia, ką daryti, kad po projekto tie jauni žmonės nepabėgtų. Tenka atsakyti, kad viskas priklauso tik nuo jų pačių. O mes dalyvauti projekte stengėmės atrinkti tokius jaunuolius, kurie turi daugiausia motyvacijos ir nori dirbti", – kalbėjo "Verslios Lietuvos" atstovė.

Nori įgyti patirties

Į projektą "Sparnai" atrinktų dalyvių amžius – nuo 21-ų iki 28-erių. Tarp jų dominuoja pabaigę studijas Vilniaus universitete, Kauno technologijos universitete (KTU), keletas dalyvių prie programos prisijungė studijas baigę užsienio aukštosiose mokyklose.

"Programa "Sparnai" patraukė dėl kelių galimybių: perspektyvaus darbo, tobulėjimo dalyvaujant mokymuose, mentoriaus pagalbos, pažinties su kelių verslo įmonių, įkurtų Lietuvoje, veiklos ypatybėmis bei sprendimo, kuri ekonomikos šaka galėtų būti patraukliausia tolesnėje karjeroje", – teigė "Sparnų" dalyvis Tadas Vaicekauskas, šiais metais baigęs ekonomikos bakalauro studijas KTU.

Kitas projekto dalyvis Stasys Blinstrubas teigė, kad pirmiausia tikisi įgyti praktikos, nes be jos gauti darbą sunku.

"Universitete per paskutinius metus sukaupiau teorinių žinių, bet šiais laikais vien jų nepakanka. Darbo neišeina gauti be praktikos ir praktikos neišeina gauti be darbo. Todėl dabar ieškau išėjimo iš šio užburto rato", – dėstė 21-ų jaunuolis.

Abipusė nauda

Projekte dalyvausiančių įmonių atranką vykdyti padedančios Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Robertas Dargis teigia, kad naudos iš "Sparnų" gaus ne tik jaunuoliai, bet ir juos priimsiančios bendrovės.

"Prie įmonių, kurios bus atrinktos dalyvauti programoje, prisijungs profesionaliai atrinkti, talentingi ir entuziastingi jauni darbuotojai. Jie turės praktinės patirties dirbant su eksporto rinkų paieškų bazėmis, įsigilins į įmonių konkurencingumo klausimus ir prisidės prie konkretaus eksporto projekto ar užduoties įgyvendinimo. Toks bendradarbiavimas abiem projekte dalyvaujančioms pusėms turėtų duoti gerų rezultatų", – svarstė R.Dargis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

cha cha cha

cha cha cha portretas
Su tokiais atlyginimais tai bilietus tik pirkt...

jo

jo portretas
su tokiom ubagiskom algom tikrai sparnus uzauginsit...

P.Morkūnas

P.Morkūnas portretas
Tiems nuotraukoje tai ne sparnai rūpi...atrodo kitkas labai išvystyta
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių