Lietuvos bankas: svarbiausias prioritetas – stiprinti kapitalą

Ekonominį pakilimą finansų sistema turi išnaudoti papildomam rezervui kaupti, perspėja Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.

Jo teigimu, šalies finansų sistema veikia stabiliai ir yra atspari sukrėtimams. Lietuvos ekonomika išgyvena pakilimą: gyventojai ir įmonės finansiškai stiprėja, kreditavimas auga, o nekilnojamojo turto (NT) rinka tebėra aktyvi.

Bankų testavimo nepalankiausiomis sąlygomis rezultatai rodo, kad bankų sektorius atsparus sukrėtimams. Lietuvos banko teigimu, net jeigu šalies bendrasis vidaus produktas smuktų daugiau nei 7 proc., o NT kainos - daugiau nei 20 proc., bankai sugebėtų sugerti 835 mln. eurų nuostolį. Be to, bankai turimu turtu gebėtų padengti 28 proc. indėlių sumažėjimą.

„Kreditavimas sparčiai auga. Būsto rinkos aktyvumas turėtų išlikti panašus. Būsto rinką kaitina atlyginimų augimas, vis dėlto kainos turėtų augti nuosaikiau nei 2017 metais. Didėjanti pasiūla, nemažėjantys statybų tempai šią rinką vėsina ir saugo nuo perkitimo pavojaus“, - vardijo V. Vasiliauskas.

Toks metas, pasak V. Vasiliausko, itin palankus finansų sistemai stiprinti ir kaupti atsargas blogesniems laikams.

„Nors esame augimo stadijoje, perkaitimo elementų nematome. Tačiau tai nereiškia, kad turime būti mažiau budrūs. Ateityje Lietuvos ūkio augimas išliks spartus tačiau potencialas jau pasiektas. Dabartinis pakilimas amžinai nesitęs, todėl šį laiką finansų rinkų dalyviai turi išnaudoti ateities atoslūgiams pasirengti“, - pabrėžė V. Vasiliauskas.

Nors esame augimo stadijoje, perkaitimo elementų nematome.

Lietuvos banko vadovas teigė, kad svarbiausias prioritetas - stiprinti kapitalą, kuris per ekonominius sukrėtimus veikia kaip šarvai.

Bankai iki šių metų pabaigos turi sukaupti 0,5 proc. anticiklinio kapitalo rezervą - 60 mln. eurų atsargą.

Lietuvos banko teigimu, dauguma bankų jau turi pakankamai kapitalo, kad tenkintų net ir padidintą reikalavimą. Kai kurie mažesnieji bankai, kuriems aktualiausia didinti kapitalo atsargą, šiuo metu tai daro savo iniciatyva - skiria tam dalį pelno ar papildomas akcininkų lėšas.

Didžiausią riziką šalie finansų sistemai, anot Lietuvos banko, tebekelia galimas NT kainų burbulas Šiaurės šalyse ir jo sprogimo pasekmės tų šalių bankams, taip pat jų kontroliuojamiems bankams Lietuvoje.

„Kol kas NT kainų korekcija Švedijoje nuosaiki ir finansų sistemai grėsmės nekelia, bet atidžiai stebime padėtį. Lietuvos bankų priklausomybė nuo skandinaviškų bankų kapitalo pastaruosius kelerius metus mažėjo“, - komentavo V. Vasiliauskas.

Vienas iš svarbiausių iššūkių finansų sistemai, Lietuvos banko vertinimu, išlieka kibernetinio augumo užtikrinimas. Kibernetinių incidentų skaičius didėja, o sektoriaus plėtra tik spartėja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nebeliko ka stiprint

nebeliko  ka  stiprint portretas
viskas isvogta...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių