Lietuvos bankas: kylantys atlyginimai toliau lenks kainas

  • Teksto dydis:

Darbo užmokestis augimu toliau lenks kainų augimą, o nedarbas nuosaikiai mažės, kitų metų Lietuvos ekonomikos perspektyvas vertina Lietuvos bankas.

Įvertinęs pasaulio ir šalies ekonomikos tendencijas Lietuvos bankas mažina šių metų ūkio augimo prognozę nuo 3,4 iki 3,2 proc. Numatoma, kad kitąmet jis augs 2,8 proc.

„Svarbi ekonomikos augimo varomoji jėga ir toliau bus vidaus vartojimas, kurį skatina kylantis darbo užmokestis ne tik privačiajame, bet ir viešajame sektoriuje, bei didinama minimalioji mėnesinė alga. Eksportas ir investicijos augs lėčiau dėl pasaulinių prekybos tendencijų“, - teigė Lietuvos banko Ekonomikos ir finansinio stabilumo tarnybos direktorius Gediminas Šimkus.

„Ekonomikos temperatūra jau viršija vidurkį. Dar svarbesnė žinia, kad Lietuvos ekonomika pastaruoju metu augo virš potencialo. Pagaminama prekių ir paslaugų teoriškai daugiau nei įmanoma atsižvelgiant į turimus resursus“, - pridūrė G. Šimkus.

Kvalifikuotų darbuotojų trūkumas toliau lemia sparčiai kylančius atlyginimus, tačiau kartu Lietuvos bankas pastebi, kad įmonės yra geriau pasiruošusios galimai krizei.

„Vis dažniau kalbama, kad gyventojams, verslams ir pačiai valdžiai reikia rūpintis rezervų kaupimu. Nuo 2005 iki 2010 m. verslo rezervai nuosekliai mažėjo, tačiau ekonomikai atsigaunant pasiekėme rekordines aukštumas. Lietuvos įmonės šiuo metu yra geriau pasiruošusios atlaikyti ekonominius šokus“, - sakė G. Šimkus.

Nedarbo rodikliai, Lietuvos banko vertinimu, turėtų mažėti. Šiemet jis, planuojama, sieks 6,3 proc., o kitąmet - 6,1 proc. Esminiai iššūkiai darbo rinkai nesikeičia - darbingo amžiaus gyventojų skaičius toliau mažėja.

Lietuvos bankas prognozuoja, kad darbo užmokestis ir toliau kils 3 kartus greičiau nei kainos. Bendrą kainų augimą palaikys kylančios darbo sąnaudos, kurios labiausiai didina paslaugų kainas, lemiančias maždaug trečdalį visos infliacijos.

Numatoma, kad ateinančiais metais naftos kaina kils gerokai mažiau nei šiemet, o tai slopins bendrąją infliaciją, tačiau daugiau neapibrėžtumo pastebima dėl maisto žaliavų kainų, kurios kitąmet gali pradėti kilti dėl šiemet vyravusių žemės ūkiui nepalankių orų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kad taip ikltu atlyginimai iš tiesų.....ooooooo......

kad taip ikltu atlyginimai iš tiesų.....ooooooo...... portretas
Pasirodo ir bankai juokauti moka........

Anonimas

Anonimas portretas
Gal pradžiai tas kainas pasivyti reikėtu o tik paskui meluoti išsijuosus?

Kęstas

Kęstas portretas
Pirkite maistą Lenkijoje. "Kaip matyti iš atlikto tyrimo, maisto produktų kainos Lietuvoje sparčiai vejasi ES vidurkį: nė už vieną žinomo gamintojo maisto prekę mūsų šalies piliečiai nemoka mažiausios kainos, o kai kuriais atvejais net lenkiame ES šalyse parduodamo to produkto vidutinę kainą." Lietuvoje algos mažos, o kainos didelės. Kur eina skirtumas? Išsidalinamas dėžutėse nuo alkoholio tarp Lietuvos elito. Matote daug prabangių „Maserati“ automobilių Vilniuje? Tai jums nesumokėtos algos važinėja. Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių