Lietuvos bankas ieško skaitmeninės monetos kūrėjų

  • Teksto dydis:

Lietuvos bankas, planuojantis dar šiemet pirmasis pasaulyje išleisti skaitmeninę numizmatinę monetą, ieško tiekėjų, kurie kurs, diegs bei prižiūrės žetonų (angliškai tokens) ir jų pardavimo platformą.

Pasak Lietuvos banko Politikos, emisijos ir kontrolės skyriaus vadovo Egidijaus Paleckio, skaitmeninė kolekcinė moneta būtų dar vienas žingsnis įgyvendinant LB inovacijų ir finansinių technologijų (fintech) strateginę veiklos kryptį.

„Žetonai turės būti sukurti naudojant blokų grandinės (angliškai blockchain – BNS) technologiją. Numatoma, kad pirkėjai galės įsigyti ribotą skaičių žetonų, jais keistis tarpusavyje ir surinkę atitinkamą žetonų rinkinį, išsikeisti juos į fizinę kolekcinę monetą“, – komentare BNS sakė E. Paleckis.

Jo teigimu, ypač daug dėmesio skiriama saugumui – žetonai turės būti apsaugoti nuo padirbimo ar kopijavimo, o jų pardavimo platforma turės atlaikyti didelį klientų srautą ir būti atspari kibernetinėms atakoms.

Centriniame viešųjų pirkimų portale paskelbto konkurso sąlygose nurodoma, kad paslaugoms per trejus metus ketinama išleisti 82,5 tūkst. eurų (be PVM). Potencialių dalyvių paraiškų laukiama iki balandžio 1 dienos.

LB valdybos narys Marius Jurgilas vasario pradžioje BNS patvirtino, kad centrinis bankas dar šiemet ketina išleisti skaitmeninę monetą „LBCoin“. Anot jo, tai bus proginė moneta, o jų skaičius bus ribotas.

„Norime pagyvinti numizmatiką, kuri yra mirštanti tematika. Turbūt nelabai didelė dalis jaunimo domisi kolekcionavimu, bet tai yra tai, ką daro centriniai bankai ir mes galvojame, kaip mums išlikti šioje besikeičiančioje erdvėje“, – BNS tuomet sakė M. Jurgilas.

LB 2018-ųjų birželį surengė programuotojų maratoną (angl. hackathon), jame dalyvavo aštuonios komandos, pasiūliusios skaitmeninės kolekcinės monetos idėjas ir technologijas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kokia

Kokia portretas
Bankas tegul rupinasi pinigu plovejais ir sustabdo plesikavimus zmoniu atzvilgiu o ne meto ponigus velniai zino kam
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių