Lietuvos bankas atšaukė dar vienos kredito unijos licenciją

Kredito unijai „Laikinosios sostinės kreditas“ nevykdant kapitalo pakankamumo ir kai kurių kitų riziką ribojančių normatyvų, įsipareigojimams gerokai viršijus turto vertę ir jos vadovams pripažinus, kad jie nebeturi galimybių atkurti unijos veiklos stabilumą, Lietuvos banko valdyba pripažino šią kredito uniją nemokia ir visam laikui atšaukė jai išduotą veiklos licenciją.

„Licencijos atšaukimas – griežčiausia Kredito unijų įstatyme nustatyta poveikio priemonė, kurią pritaikius kredito unija nebeturi teisės tęsti kredito įstaigos veiklos.

Deja, kitų, švelnesnių poveikio priemonių arsenalas jau panaudotas – jų taikymas šiuo atveju būtų neveiksmingas, juolab kad ir pati unija pripažįsta esanti nepajėgi išspręsti susikaupusių problemų, taigi ji neturi ateities.

Be to, iškilus abejonėms dėl kai kurių sandorių teisėtumo, jau anksčiau buvo kreiptasi į Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybą dėl šios kredito unijos“, – komentuoja Vytautas Valvonis, Lietuvos banko Priežiūros tarnybos direktorius.

Kaip teigiama Lietuvos banko pranešime, balandžio 30 d. finansinių ataskaitų duomenimis, kredito unijos „Laikinosios sostinės kreditas“ turtas sudarė 20,93 mln. Lt, įsipareigojimai – 24,28 mln. Lt, tai yra trūko 3,35 mln. Lt kapitalo.

Artimiausiu metu Lietuvos bankas kreipsis į Kauno apygardos teismą dėl bankroto bylos iškėlimo kredito unijai „Laikinosios sostinės kreditas“.

Pagal Indėlių ir įsipareigojimų investuotojams draudimo įstatymą poveikio priemonės dėl nemokumo pritaikymas yra draudžiamasis įvykis, todėl kredito unijos „Laikinosios sostinės kreditas“ indėlininkams bus išmokamos indėlių draudimo išmokos.

Draudimo išmokos bus mokamos ir apskaičiuojamos vadovaujantis valstybės įmonės „Indėlių ir investicijų draudimas“ patvirtinta tvarka. Pagal ją, įvykus draudžiamajam įvykiui, kompensuojama 100 proc. indėlio sumos, neviršijančios 100 tūkst. eurų (345 280 Lt). Išmoka klientui išmokama per 20 darbo dienų nuo draudžiamojo įvykio dienos – 2013 m. gegužės 9 d. VĮ „Indėlių ir investicijų draudimas“ taryba išmokų mokėjimo terminą gali pratęsti, bet ne ilgiau kaip 10 darbo dienų.

Lietuvos bankas informuotas, kad Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba atlieka ikiteisminį tyrimą dėl didelės vertės svetimo turto įgijimo apgaule, didelės vertės svetimo turto pasisavinimo ir iššvaistymo, dokumentų klastojimo, piktnaudžiavimo tarnyba ir kitų nusikaltimų padarymo. Tiriami galimai nusikalstami kredito unijos „Laikinosios sostinės kreditas“ kreditų, kurių bendra suma viršija 7,7 mln. Lt, išdavimo faktai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių