Lietuvoje veisiama daugiau rūšių žuvų

Lietuvoje vis daugiau suvalgoma žuvies, taip pat veisiama daugiau rūšių žuvų. Populiarėja ne tik karpiai ar lydekos, bet ir starkiai, šamai ar vėgėlės. Vandens telkinių savininkai kasmet ežerams įžuvinti skiria vis daugiau lėšų, praneša LRT naujienų laida „Panorama“.

„Niekas neaugina ir nedaugina peledės, taip pat Platelių syko, Vištyčio syko, margąjį upėtakio. Taip pat mes ir Rusnė auginame aštriašnipį eršketą – tai žuvis kuri prieš 86 metus augo Lietuvoje ir išnyko, todėl dabar atnaujinome jo auginimą. Tačiau neveisiame jos, parsivežame lervutes iš Lenkijos ir auginame“, – sako Žuvininkystės tarnybos Simno poskyrio vedėjas Vydas Baravykas.

Tik Simne veisiami plačiažnypliai vėžiai, kurių pasaulyje – beveik šeši šimtai rūšių. Į kuriuos ežerus jie suleidžiami – slepiama, mat brakonieriai juos išgaudo greičiau nei vėžių natūralūs priešai: audinės, ūdros ar unguriai.

Žuvininkai pastebi, pastaraisiais metais vandens tvenkinių savininkai labiau rūpinasi įžuvinimu ir tam skiria daugiau lėšų – netgi iki 10 tūkstančių litų.

Pernai Lietuva užaugino beveik 5 tūkstančius tonų žuvų, pusę jų suvalgo mūsų gyventojai, kitos žuvys – eksportuojamos į Lenkiją, Latviją, Švediją ,Estiją.

Daugiausia Europoje žuvies per metus suvartoja ispanai – vienas žmogus per 40 kg, o pasaulyje pirmauja japonai, kurie jie suvalgo daugiau nei po 60 kilogramų įvairios žuvies.


Šiame straipsnyje: žuvyslydekosstarkiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių