Lietuvoje prognozuoja kainų augimą ir ekonomikos lėtėjimą

Nors kol kas Lietuvos ekonomika yra stabili, kitąmet prognozuojamas lėtėjantis ekonomikos, atlyginimų augimas, ne tik paslaugų, tačiau ir prekių kainų augimas. Tokiomis prognozėmis dalijasi ekonomistas Nerijus Mačiulis „Swedbank“ ekonomikos apžvalgos renginyje.

Buvo patikslintos šių metų ekonomikos augimo prognozės, sumažintos ir ateinančių metų. Ekonomistai prognozuoja, kad augimas sieks 2,8 proc., o 2018 m. lėtės ir sieks 2,5 proc.

Anot N. Mačiulio, priežasčių dideliam nerimui nėra, nes mažmeninė prekyba šiemet augo beveik 7 procentais, tam daugiausiai įtakos turėjo šeštadaliu išaugusi prekyba degalais. Beveik 30 proc. augo įmonių investicijos į įrengimus. Tai rodo gerą situaciją ir gerus lūkesčius.  

Pagrindiniu Lietuvos ekonomikos augimo veiksniu išliko vidaus vartojimas. Tačiau, pasak N. Mačiulio, ryškėja ir problemos vidaus rinkoje. Jau kitais metais gyventojų vartojimo augimas bus beveik dvigubai lėtesnis nei šiemet. Nors atlyginimų augimas išliks spartus, užimtumas greičiausiai jau nebedidės.

Be to, N. Mačiulio teigimu, matysime vis labiau įsibėgėjantį kainų augimą. „Swedbank“ ekonomistai prognozuoja, kad vidutinė metinė infliacija pasieks 3 proc. ir bus trigubai didesnė nei šiemet. Tam įtakos turės ne tik jau dabar sparčiai augančios paslaugų kainos, bet ir brangstančios žaliavos, prisidėsiančios prie daugelio vartojimo prekių brangimo.

Ekonomistas taip pat teigia, kad 2017–2018 m. atlyginimų augimas sulėtės.

Populizmas – rizika pasaulio ekonomikai

Dėl Donaldo Trumpo tapimo JAV prezidentu „Swedbank“ kiek nuosaikiau ėmė žiūrėti į ekonomikos augimo galimybes. Pasak N. Mačiulio, šiuo metu matoma daugiau rizikų, kurios pasireikš per investuotojų lūkesčius.

„Ekonomikos augimo tempų prognozes kiek sumažinome. Prognozuojame, kad pasaulio ekonomika 2017 ir 2018 metais augs 3,3 procento. Dar neseniai manėme, kad ekonomika gali augti 4 procentais“, – kalba N. Mačiulis.

Pasak ekonomisto, vis didėjantis populizmas visame pasaulyje yra viena iš rizikų ekonomikos augimui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių