Lietuvoje pieno supirkimo kainos išliko aukštos

  • Teksto dydis:

Lietuvos pieno perdirbėjai už natūralų pieną stambiesiems žaliavos tiekėjams šių metų sausį mokėjo didesnę vidutinę kainą, nei pieninės pasaulyje.

Didžiosios Lietuvos pieno perdirbimo įmonės stambiesiems pieno gamintojams sausį už natūralų pieną mokėjo vidutiniškai 362 eurus už toną.

Portalo milkprices.nl duomenimis, didžiosios Europos pieninės stambiesiems gamintojams sausį už pieną mokėjo vidutiniškai 354 eurus už toną, JAV – 293 eurus, Naujosios Zelandijos – 312 eurus už toną.

Šių metų sausį, palyginti su gruodžiu, vidutinės pieno supirkimo kainos stambiesiems tiekėjams daugiausia krito JAV – 11,5 proc., Lietuvoje jos smuktelėjo 4,7 proc., o Europoje – 3,3 proc. Supirkimo kainos šiek tiek ūgtelėjo tik Naujoje Zelandijoje – 1,2 proc.

Pasak pienininkų asociacijos „Pieno centras“ direktoriaus Egidijaus Simonio, stambiaisiais žaliavos tiekėjais Lietuvoje laikomi tie, kurie parduoda daugiau kaip 40 tonų pieno per mėnesį, arba atitinkamai daugiau kaip 480 tonų per metus.

Tokio dydžio šalies pieno gamintojai sausį tiekė 4,24 proc. riebumo ir 3,48 proc. baltymingumo pieną.

„Lietuvos pieno perdirbimo įmonės perdirba apie 95 proc. vietinės pieno žaliavos. Iš šio skaičiaus apie 60 proc. pieno perdirbėjai superka tiesiogiai iš stambiųjų ūkių“, - sakė E. Simonis.

Likusį trečdalį pieno kiekio šalies perdirbėjai superka iš tarpininkų ir kooperatyvų.

Kitų pasaulio pieninių supirkimo kainos nurodytos pieno gamintojams, kurių metinis pristatomas keikis siekia 500 tonų, o pienas atitinka standartinius 4,20 proc. riebumo ir 3,40 proc. baltymingumo reikalavimus.

Pieno pramonė yra viena svarbiausių Lietuvos maisto pramonės šakų. Lietuviški pieno gaminiai sudaro per ketvirtadalį visos maisto ir gėrimų pramonės gamybos, o pieno produktų eksportas – apie trečdalį viso maisto ir gėrimų pramonės eksporto.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių