Lietuvoje galima išgauti mažiausiai 42 mln. tonų skalūnų naftos

  • Teksto dydis:

Naftos gavybos kompanijos patyliukais pritarė besitraukiančiam iš pareigų Lietuvos geologijos tarnybos vadovo Juozo Mockevičiaus pareiškimui, kadLietuvai vertėtų išgauti skalūnų naftą, kuri savo sudėtimi beveik nesiskiria nuo įprasto juodojo aukso.

Manoma, kad mūsų šalyje galima išgauti mažiausiai 42 mln. tonų skalūnų naftos, penktadienį rašo "Lietuvos rytas".

Tačiau geologijos ekspertai prognozuoja, kad protestuojama greičiausiai bus ir dėl skalūnų naftos paieškos, nes skalūnų dujos ir nafta išgaunamos panašiai - hidraulinio plėšymo būdu, prieš kurį protestuoja žalieji ir kai kurios Vakarų Lietuvoje esančios bendruomenės.

Bendrovės "Minijos nafta" gavybos vadovas Ignas Vaičeliūnas sako, kad ieškodama įprastos naftos, įmonė jau yra 22 kartus atlikusi hidraulinį plėšymą.

Vilniaus universiteto Geologijos ir minerologijos katedros profesorius Saulius Šliaupa teigia, kad skalūninės naftos gavyba brangesnė nei įprastos:"Pumpuoti ją galime, tik ar tai apsimoka? Tai ne dujos, kurios nuolat teka".

Skalūnų dujų galima išgauti 20-30 proc. viso plote esančio kiekio, o skalūnų naftos - 5-7 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ilythiiri

Ilythiiri portretas
1) Neigiami hidraulinio plėšymo poveikiai: uždelstas ilgalaikis poveikis vandeningiems sluoksniams(gėlas vanduo greit kainuos ne mažiau už naftą); atsiranda seisminių nestabilumų. 2) Kas garantuoja, kad palaukus 15-30 metų neatsiras nauji saugesni IR efektyvesni metodai?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių