Lietuvoje daugėja elektronikos atliekų

  • Teksto dydis:

Pernai į Lietuvos rinką buvo įvežta mažiausiai 30 tūkst. tonų elektros ir elektroninės įrangos. Kasmet didėjant užduotims elektros ir elektroninės įrangos atliekoms surinkti bei perdirbti, vis dar didelė dalis šių atliekų teršia aplinką ir kelia pavojų gyventojams.

Aplinkos apsaugos agentūros negalutiniais duomenimis, 2016 metais į Lietuvos rinką pateko 29,6 tūkst. tonų buitinės elektros ir elektroninės įrangos – beveik 2 proc. daugiau nei 2015-aisiais. Įspūdingai augo buityje naudojamų kompiuterių ir televizorių kiekis: gamintojai ir importuotojai pernai pardavimui Lietuvoje patiekė 529 tonas kompiuterių, arba 61 proc. daugiau nei 2015 metais ir 1,67 tūkst. tonų televizorių (26 proc. daugiau).

„Ekspertų vertinimu, vis dar nemažai elektronikos gaminių yra šešėlyje, o gamintojai ir importuotojai kasmet į vidaus rinką įveža mažiausiai 40 tūkst. tonų elektronikos įrangos. Tai reiškia, kad net įgyvendinus elektros ir elektroninės įrangos atliekų surinkimo ir perdirbimo užduotis mažiausiai dvi dešimtys tūkstančių tonų šių atliekų lieka nesutvarkytos“, – komentuoja Elektronikos gamintojų ir importuotojų organizacijos (EGIO) vadovas Alfredas Skinulis.

Pagal Europos Sąjungos teisės aktus ir Aplinkos ministerijos patvirtintas užduotis, Lietuvoje 2017 metais, palyginti su 2016-aisiais, užduotis buitinės elektros ir elektroninės įrangos atliekoms surinkti bei perdirbti padidėjo 5 procentais. Priklausomai nuo įrangos kategorijos užduotis išaugo nuo 40 proc. iki 55 proc. visų vidaus rinkai patiektos įrangos pagal svorį. Pavyzdžiui, kompiuterių monitorių ir televizorių atliekų surinkimo ir perdirbimo kiekis padidėjo iki 50 proc. visų vidaus rinkai patiektos įrangos pagal svorį, elektroninių žaislų, laisvalaikio ir sporto prietaisų – iki 40 proc., o stambių namų apyvokos prietaisų su šaldymo įranga ar be jos – iki 55 procentų.

EGIO nariai (gamintojai ir importuotojai) 2016 metais Lietuvos rinkai patiekė daugiau kaip 9 tūkst. tonų buityje ir 1,4 tūkst. tonų ne buityje naudojamos elektros ir elektroninės įrangos. EGIO sukurtoje elektros ir elektroninės įrangos atliekų tvarkymo sistemoje pernai buvo sutvarkyta (perdirbta) beveik 4 tūkst. tonų šių atliekų.

„ES ir Lietuvos teisės aktai numato kiekybines užduotis sutvarkyti tik buityje naudojamą elektroniką, tačiau atliekų tvarkytojai organizuoja bei tvarko ir ne buityje naudojamą elektros ir elektroninę įrangą, dalis jos taip pat sugrįžta pas gamintojus perdirbimui“, – sako elektronikos atliekas tvarkančios bendrovės „Atliekų tvarkymo centras“ direktoriaus pavaduotojas Audrius Puškorius.

EGIO elektronikos atliekų surinkimą organizuoja beveik 4,5 tūkst. vietų visoje Lietuvoje ir tokių vietų skaičius kasmet didėja. Organizacija yra įsteigusi 133 vietas elektros ir elektroninės įrangos atliekoms priimti, atliekų surinkimą organizuoja 750 šalies bendruomenių ir organizacijų. 1,4 tūkst. Lietuvos mokslo ir švietimo įstaigų dalyvauja aplinkosaugos projekte „Mes rūšiuojam“, kurio metu renkamos ne tik elektros ir elektroninės įrangos, bet ir kitos buitinės technikos, nešiojamų baterijų ir akumuliatorių, automobilių atliekos.

Nerūšiuojamos buitinės technikos ar elektronikos atliekos nukeliauja į buitinių atliekų konteinerį arba metamos bet kur ir tokiu būdu teršiama gamta, kyla pavojus žmonių sveikatai. Gyventojai į buitinių atliekų konteinerius dažniausiai meta smulkius prietaisus (telefonus, elektrinius virdulius, plaukų džiovintuvus, virtuvės kombainus ir kitą įrangą), nors juose esančias įvairias medžiagas (plastiką, metalą) galima panaudoti pakartotiniam perdirbimui. Stambūs buities prietaisai neretai paliekami nuošalesnėje vietoje arba tiesiog sandėliuojami garažuose, kitose buitinėse patalpose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių