Lietuvoje bankų kortelėmis atsiskaitoma rečiausiai Baltijos šalyse

Bankų statistika rodo, kad Lietuvoje kortelėmis atsiskaitoma rečiausiai iš Baltijos ir Šiaurės valstybių. Pasak ekonomistų, šį vangumą lemia menkas gyventojų informacinis raštingumas ir šešėlinė ekonomika.

Eurostato duomenimis, beveik ketvirtadalis šalies gyventojų nesinaudoja internetu, nors informacinių technologijų infrastruktūra Lietuvoje vertinama labai gerai. Ekonomistai mano, kad gyventojams tiesiog trūksta žinių ir įpročių. Būtent todėl šalyje atsiskaitymas kortelėmis yra šiek tiek žemesnis nei Europos Sąjungos vidurkis ir tris kartus  retesnis nei Estijoje. Taip pat, pasak SEB banko ekonomisto Tado Povilausko, tarp atsiskaitymo grynaisiais ir šešėlinės ekonomikos yra tiesioginis ryšys.

Grynieji – priemonė, padedanti sudaryti sandorį, siekiant išvengti mokesčių. Ekspertas tikina, kad šešėlinės ekonomikos dydį Lietuvoje parodo didelės gyventojų išlaidos, nors vidutinės pajamos – mažos.  Kovai su šešėliu Europos Komisija siūlo nustatyti didžiausią leistiną atsiskaitymo grynaisiais sumą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jooo

jooo  portretas
Aš ne tik ne atsiskaitinėju su lietuviška aš jos net neturiu nes ji apmokestinta o aš bankininkų nešeriu

šiaip

šiaip portretas
norėtųsi sužinoti -o kaip turguje atsiskaityti su kortele,ar moterėlė turės kokį nors aparatą ridikų pundeliui?

nuomone

nuomone portretas
kodel bankai turi zinoti,ka as valgau ir ka darau,tai mano reikalas,tai dar viena sekimo forma
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių