Lietuvių pomėgiai internete generuoja solidų PVM į šalies biudžetą

  • Teksto dydis:

Vilniaus apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (Vilniaus AVMI) informuoja, kad užsienio šalių bendrovės, daugiau nei vienoje ES šalyje ne PVM mokėtojams teikiančios tokias el. paslaugas kaip interneto žaidimai, programėlės išmaniesiems telefonams, el. knygos, paieška įvairiose duomenų bazėse, muzikos ar filmų pardavimas internetu, el. žurnalų ar laikraščių prenumerata ir kt., pasinaudodamos MOSS (angl. Mini One Stop Shop) sistema, 2016 m. Lietuvai deklaravo beveik 4,9 mln. eurų mokėtino PVM. Tai yra 33 proc. daugiau nei 2015 m.

„Kasmet auganti minėtas el. paslaugas teikiančių užsienio bendrovių Lietuvai deklaruojama PVM suma rodo, kad mūsų šalies gyventojai yra itin aktyvūs el. paslaugų vartotojai, kartu generuojantys papildomas pajamas į Lietuvos biudžetą. Pavyzdžiui, jeigu Lietuvos gyventojas nusprendžia prisijungti prie užsienio bendrovės valdomos interneto platformos, kurioje sumokėjęs registracijos mokestį gali žiūrėti filmus, klausytis ar įsigyti muzikos, nuo gyventojo sumokėto mokesčio paslaugą teikianti užsienio bendrovė moka PVM Lietuvai. Taigi aktyvūs tokių paslaugų vartotojai, sumokėdami tiekėjui už įsigyjamą paslaugą, daro  didelę įtaką šalies biudžetui“, - sako Vilniaus AVMI viršininkė Edita Glumbakienė.

Kaip ir 2015 m., pernai lietuviai itin aktyviai naudojosi bendrovės „Valve Corporation“ – interneto žaidimų, tarp kurių ir populiarusis „Counter strike“, kūrėjos el. paslaugomis. Ji Lietuvai sumokėjo didžiausią PVM sumą – beveik 463 tūkst. eurų. Taip pat aktyviai naudojamasi ir „eBay Europe S.a.r.l“, Lietuvai sumokėjusios apie 377 tūkst. eurų PVM, el. platformos paslaugomis. Trečioje vietoje rikiuojasi bendrovė „iTUNES S.a.r.l.“, į Lietuvos biudžetą sumokėjusi beveik 257 tūkst. eurų PVM. Privačių būstų nuomotojus ir trumpalaikei nuomai būsto ieškančiuosius jungianti bendrovė „AirBNB Ireland“ į Lietuvos biudžetą sumokėjo apie 126 tūkst. eurų PVM, o bendrovė „Amazon Services Europe Sarl“ – 109 tūkst. eurų PVM.

Svarbu paminėti, kad savo nišą užsienyje randa ir Lietuvos el. paslaugų kūrėjai. Palyginti su 2015 m., praėjusiais metais Lietuvos mokesčių mokėtojų užsienio valstybėms deklaruota PVM suma išaugo 77 proc. ir siekė 460 tūkst. eurų. Vienas iš veiksnių, turėjusių įtakos geram rezultatui, yra nuo 53 iki 67 išaugęs tokių mokėtojų skaičius. Kita vertus, galima daryti prielaidą, kad lietuviškos el. paslaugos tampa patrauklesnės užsienio rinkų vartotojams, pasirenkamos tinkamos reklamos priemonės vartotojų dėmesiui patraukti.

Didžiausias užsienio šalims mokėtino PVM sumas deklaravo bendrovės „Atomis“, „Nabaka“, „CGTrader“ ir kt. 

Vilniaus AVMI primena, kad pagal galiojančias Tarybos direktyvos 2008/8/EB nuostatas TV ir radijo transliavimo, telekomunikacijų ir kitas elektronines paslaugas ne PVM mokėtojams teikiančios bendrovės ir fiziniai asmenys turi prievolę deklaruoti ir sumokėti PVM toje ES valstybėje, kurioje paslaugos buvo suteiktos.

VMI administuojama ir vieno langelio principu veikianti MOSS sistema padeda tiek Lietuvos, tiek užsienio mokėtojams šią mokestinę pareigą atlikti paprasčiau. Jiems nebereikia atskirai registruotis PVM mokėtoju tose šalyse, kuriose yra jų paslaugų vartotojai, užtenka pateikti vieną deklaraciją ir nurodyti valstybes, kuriose minėtos el. paslaugos buvo suteiktos ne PVM mokėtojams. Pagal ją Lietuvos ir užsienio šalių mokesčių administratoriai atitinkamoms valstybėms pateiks deklaraciją ir persiųs sumokėtą PVM.

MOSS sistemos dalyviai mokesčių administracijoms mokėtiną PVM deklaruoja ketvirčiais. 2017 m. I ketvirčio PVM deklaracijas pateikti reikia iki balandžio 20 d.

Išsamesnę informaciją apie MOSS sistemą ir jos dalyviams privalomą PVM mokėjimo ir deklaravimo tvarką galima rasti VMI interneto svetainės www.vmi.lt konsultacinės medžiagos katalogo raštų ir paaiškinimų skyriuje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių