Lietuviški apyniai jau seniai tapo deficitu

Didieji ir mažieji Lietuvos aludariai laukia naujojo apynių derliaus, kuris lems ir alaus kainą.

Kad šiemet apynių derlius bus prastesnis, jų tiekėjai kalba vis garsiau, apynių spurgai ir Europoje, ir JAV šiemet taip pat užderėjo prasčiau, trečiadienį rašo „Lietuvos rytas“.„Lietuvoje pramoniniu būdu auginti apynius ir juos naudoti verdant alų nustota nuo tada, kai įstojome į Europos Sąjungą“, - pasakojo Tikro alaus draugijos steigėjas Martynas Savickis.

Šiuo metu apyniai ir jų ekstraktai, kuriuos naudoja aludariai, importuojami iš Europos, dažniausiai - iš Vokietijos ir Čekijos. Importuotų apynių spurgų kilogramo kaina Lietuvoje sukasi apie 20-30 litų.

Anot apynius ir jų ekstraktą tiekiančios įmonės „Aluteksas“ vadovo Donato Berulio, gauta žinių, kad apyniai užderėjo prasčiau nei ankstesniais metais.

„Lietuvoje apyniai nebeauginami. Būta tokių užmačių maždaug prieš dešimtmetį, kai pačios alaus gamyklos bandė kurti apynynus, ieškoti ūkininkų. Tačiau viskas baigėsi nesėkmingai“, - sakė Kauno botanikos sodo mokslininkas, apynių kolekcijos puoselėtojas Kęstutis Obelevičius.


Šiame straipsnyje: Anyniaialuslietuviški apyniai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Cha

Cha portretas
Apyniai kaip apyniai, bet kai eurosojūzas uždraus lietuviams bulves augint ir privers iš kokios nors Ispanijos importuot, va tada tai pakikensim!

Vyga

Vyga portretas
Kam augint jai galima apinių cheminio ekstrakto nusipirkt .Pigiau ir vargt nereikia, užtai alus vienodos pamazgos tik kitokiu pavadinimu.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių