Lietuviai vis drąsiau patentuoja savo išradimus

  • Teksto dydis:

Pastaraisiais metais Lietuvoje daugėja nacionalinių patentų paraiškų, pateikiamų Valstybiniam patentų biurui (VPB).

Pernai iš 153 nacionalinių patentų paraiškų daugiau nei 100 pateikė verslas bei mokslo ir studijų institucijos.

„Naujo gaminio ar proceso patentavimas padeda apsaugoti į naujovių kūrimą įdėtas investicijas ir paprasčiau išlaikyti produkto konkurencingumą rinkoje. Tai ypač svarbu konkuruojant naujose inovatyvių produktų rinkose“, - sako VPB direktorius Arūnas Želvys.

Didžioji dalis išduodamų nacionalinių patentų skirti žmogaus poreikių tenkinimui, mechanikai, chemijai, fizikai, transportui ir įvairiems technologiniams procesams.

Pastaraisiais metais Valstybinis patentų biuras fiksavo ne tik nacionalinių patentų paraiškų, bet ir nacionalinių prekių ženklų bei dizaino paraiškų skaičiaus augimą. Lyginant su 2015 m. duomenimis, pernai nacionalinių patentų paraiškų padaugėjo 28 proc., nacionalinių prekių ženklų paraiškų padaugėjo 17 proc., o nacionalinių dizaino paraiškų – 88 proc.

Iš Klaipėdos regiono pernai buvo pateiktos trys nacionalinių patentų paraiškos. Tikimasi, kad mokslo ir verslo atstovams daugiau ryžto įkvėps vasario 8 d. į uostamiestį atvykstantys Europos ekspertai, kurie dalinsis žiniomis apie intelektinės nuosavybės strategijos kūrimą bei vystymą.

„Nors inovatyvių idėjų, atrodytų, nestinga, jų kelias neretai nepasiekia patentavimo procedūrų slenksčio. Geresnis intelektinės nuosavybės klausimų išmanymas gali padėti žengti šį svarbų žingsnį, pasirūpinti efektyviais saugikliais ir suteikti savo esamam ar startuojančiam verslui reikšmingą postūmį“, – kalbėjo Klaipėdos mokslo ir technologijų parko vadovė Roma Stubrienė.

Vasario 8 d. šioje įstaigoje vyksiančiame seminare „Nuo idėjos iki patento“ pranešimus skaitys pirmąsyk Klaipėdoje viešėsiantys ekspertai: Europos patentų akademijos atstovas Giovanni Arca ir patentinis patikėtinis iš Didžiosios Britanijos Ian Hartwell. Renginio dalyviai susipažins su intelektinės nuosavybės teisėmis ir jų apsauga, intelektinės nuosavybės strategijos kūrimo ir vystymo niuansais. Numatytos patentų paieškų bei praktinių užsiėmimų sesijos.

Renginį organizuoja Valstybinis patentų biuras ir Europos patentų akademija, bendradarbiaudami su Klaipėdos universitetu ir Klaipėdos mokslo ir technologijų parku. Seminaras dalyviams – nemokamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių