Lietuviai dėl „LitPol Link“ nesklandumų įtaria lenkus, estai – lietuvius

  • Teksto dydis:

Elektros jungtis su Lenkija "LitPol Link" neveikia taip, kaip turėtų - naktimis Lenkijos elektros tinklų operatorius "Polskie Sieci Elektroenergety czne" apriboja prekybai skirtą elektros jungties pralaidumą iki nulio MW, nors piko valandomis jungtis, bent jau viena kryptimi, veikia beveik visu pajėgumu, rašo "Verslo žinios", pasak kurių, oficialiai tai daroma iš tinklo balansavimo paskatų, tačiau energetikos sektoriuje sklando ir kitokios kalbos.

"Naktį į Lenkiją iš Lietuvos elektra nėra įleidžiama. Dieną įvairiai, tačiau eksportas iš Lenkijos dažniausiai taip pat būna ribojamas", - dienraščiui sakė elektra prekiaujančios bendrovės "Lietuvos energijos tiekimas" vadovas Vidmantas Salietis, anot kurio, "Polskie Sieci Elektroenergety czne" turi problemų dėl Vokietijos vėjo jėgainėse gaminamos elektros - pakilus vėjui, į Lenkiją patiekiama daugiau šios elektros, todėl Lenkijoje atsiranda didesnis rezervo poreikis, o tokiu atveju įsileidžiant elektrą perjungtį su Lietuva Lenkijos elektros tinkle galėtų kilti techninių nesklandumų.

Tarp Lietuvos energetikų sklando ir kitokių įtarimų. Alternatyvi šios nekonvencinės jungties veiklos paaiškinimo versija: Lenkija riboja prekybą elektra naktį, siekdama apsaugoti savo anglimis kūrenamas elektrines. Tuo tarpu antrinių "Eesti Energios" bendrovių Latvijoje ir Lietuvoje "Enefit" valdybos pirmininkas Janis Betheras sako, kad "vartotojams kai kuriose konkrečiose rinkose, pavyzdžiui, Lietuvoje, būtų naudinga apriboti elektros srautus į gretimas rinkas, kai kainos Lietuvoje yra mažesnės, ir visuomet palikti galimybę elektrai atitekėti į Lietuvą, kai čia kainos yra aukštesnės".



NAUJAUSI KOMENTARAI

niekam

niekam portretas
tas litpollinkas nereikalingas, eiline pinigu plovykla
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių