Lietuva žengė svarbius teisinius žingsnius link narystės EBPO

  • Teksto dydis:

Lietuva oficialiai pakviesta tapti Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) darbo grupės, kovojant su papirkimais tarptautiniuose verslo sandoriuose, visateise nare. Apie tai informavo šios autoritetingos organizacijos generalinis sekretorius Angelas Gurria teisingumo ministrei Mildai Vainiutei adresuotame laiške.

Dabar Lietuva galės ratifikuoti EBPO Konvenciją dėl kovos su užsienio pareigūnų papirkimu sudarant tarptautinius verslo sandorius. Prisijungimas prie Konvencijos - viena iš būtinų sąlygų šaliai siekiant  narystės EBPO.

„EBPO įvertino Lietuvos pažangos žingsnius kovoje su tarptautine korupcija. Lietuvai teko išlaikyti nelengvą egzaminą, kad patektų į šią darbo grupę", - sako teisingumo ministrė M. Vainiutė.

Tapusi darbo grupės nare ir prisijungusi prie Konvencijos, šalis įsipareigoja aktyviai kovoti su papirkinėjimu tarptautiniuose verslo sandoriuose ir griežtai bausti kyšius užsienio pareigūnams duodančias Lietuvos įmones ir gyventojus.

EBPO taip pat atkreipė dėmesį, jog Lietuva turi užtikrinti, kad valstybės valdomos įmonės už korupcinio pobūdžio nusikaltimus be išlygų būtų traukiamos baudžiamojon atsakomybėn, taip pat dar reikia peržiūrėti kaltės įrodinėjimo standartus papirkimo bylose. Šie klausimai bus nagrinėjami kitame Lietuvos vertinimo etape birželio mėnesį.

Darbo grupė numato šešis vertinimo etapus, ir tik juos įveikusi Lietuva galės tapti EBPO nare. Šių metų birželio mėnesį Lietuvos laukia trečiasis etapas, kurio metu EBPO sekretoriatas kartu su Airijos ir Lenkijos ekspertais tirs Lietuvos teisinę bazę.

Rengdamasi stojimui į šią svarbią darbo grupę, Teisingumo ministerija parengė Baudžiamojo kodekso pakeitimus, kurie apriboja galimybes atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės asmenis, davusius kyšį užsienio pareigūnui, taip pat buvo praplėstas užsienio pareigūno apibrėžimas. Kodekso pataisos buvo priimtos ir įsigaliojo 2015 metais.

Bendradarbiaujant su Finansų ministerija buvo parengti ir Seime priimti mokesčių įstatymų pakeitimai, kurie užkerta  kelią kyšininkavimui. Seimas taip pat priėmė  svarbius Baudžiamojo kodekso ir Baudžiamojo proceso kodekso pakeitimus dėl juridinių asmenų baudžiamosios atsakomybės išplėtimo, pajamų, gautų iš papirkimo, konfiskavimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių