Lietuva už vaiką žada mokėti 30 eurų, Vokietija atseikėja apie 200

  • Teksto dydis:

Naujoji Lietuvos Vyriausybė, norėdama paskatinti gimstamumą, žada įvesti vadinamuosius vaiko pinigus. Už pirmus du vaikus šeimai žadama mokėti po 30 eurų per mėnesį, už trečiąjį ir kitus – po 75 eurus. Tuo tarpu Vokietijoje išmokos už vieną vaiką svyruoja nuo 192 iki 223 eurų per mėnesį.

Dabar taikomo papildomo 200 eurų NPD už vaikus Lietuvoje siūloma atsisakyti, jį keičiant tiesiogiai mokamomis išmokomis už vaikus - už pirmą ir antrą vaiką būtų mokama po 30 eurų per mėnesį, o už trečią ir daugiau vaikų - po 75 eurus.

Mokesčių sistema Vokietijoje yra dosni ne tik šios šalies piliečiams, bet ir atvykėliams. Išmokos už vieną vaiką čia svyruoja nuo 192 iki 223 eurų per mėnesį.

„Vadinamieji vaiko pinigai šeimai gali būti mokami iki kol vaikui sukanka 25 metai, jei jis mokosi ir niekur nedirba. Tuo Vokietija skiriasi nuo daugumos Europos šalių, kuriose išmokos vaikams dažniausiai yra mokamos iki pilnametystės,“ – teigia mokesčių grąžinimo bendrovės „RT Tax“ direktorius Vaidas Paknys.

Vokietijos išmokos vaikams priklauso net ir tuo atveju, jeigu vienas iš tėvų uždarbiauja šioje šalyje, o kitas su vaiku gyvena Lietuvoje. Pagal senaties terminą išmokos gali būti sugrąžintos už praėjusius 4 metus. „Į mus neretai kreipiasi žmonės, kurie apie galimybę gauti vaikų išmokas žino tik iš nuogirdų. Neseniai vienam klientui sugrąžinome 11 tūkts. eurų vaiko pinigų iš Vokietijos. Suma susidarė per 4 metus. Klientas teigė, kad apie tokią galimybę nežinojo iki kol nesusisiekė su mumis ir juo labiau nesitikėjo papildyti savo piniginės tokia įspūdinga suma,“ – pasakojo V. Paknys.

Vaikų išmokų sumos Vokietijoje kiekvienais metais yra didinamos. Pavyzdžiui, 2017 m. jos svyruoja nuo 192 iki 223 eurų per mėnesį. Paramos dydis priklauso nuo vaikų skaičiaus šeimoje.

Norint gauti vaikų išmokas iš Vokietijos reikia pateikti tam tikrus dokumentus. Pasak, V.Paknio ne visi, išmokas norintys susigrąžinti žmonės, juos turi: „Savo klientams visada rekomenduojame nuo pat darbo pradžios neišmesti darbo sutarčių, algalapių ir kitų dokumentų, nes jų prireikia norint susigrąžinti mokesčius. Vaikų pinigų grąžinimo atveju, mes galime padėti gauti reikalingą pažymą iš darbdavio, tačiau visus kitus dokumentus reikia turėti patiems.“

Nors išmokos gali padengti nemažą dalį vaiko auginimo išlaidų, tačiau piktnaudžiauti jomis nereikėtų. Nustojus dirbti Vokietijoje, apie tai yra būtina pranešti „Šeimos kasoms“. Jeigu Vokietijoje nebedirbama, tačiau vaiko išmokos yra gaunamos, anksčiau ar vėliau bus priskaičiuota skola.


Šiame straipsnyje: vaiko pinigaiišmokos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Gera diena

Gera diena portretas
Vienur atims, kitur pridės išdidžiai vadindami, kad skiria "vaikų pinigus"... graudu. Pilsto iš tuščio į kiaurą, "gera" daro.

cipolinas

cipolinas portretas
Tik vienadiene politika negalvoja apie savo ateiti, tai yra vaikai, pavysim ir aplenksime Afriką : D

Anonimas

Anonimas portretas
Lenkijoje mamos uz kiekviena vaika gauna po 500 zl. Kas menesi iki kol vaikui sukaks 18 metu. Jega. O mes galvojam kaip vaikui zaisla koki nupirkti :((( liudna...
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių