Lietuva tikrins „Nord Stream 2“ poveikio aplinkai vertinimą

Lietuva patikrins, ar Rusiją ir Europą sujungsiantis dujotiekis „Nord Stream 2“ šalies teritoriniams vandenims bei ekonominei zonai Baltijos jūroje tikrai nepadarys žalos aplinkosaugos požiūriu, kaip teigia projekto poveikio aplinkai vertinimas. Aplinkos ministerijos atstovas sako, jog Lietuvoje abejojama projekto ekonominiu naudingumu.

„Dabar „Nord Stream 2“ projekto rengėjų ir jų ekspertų paruoštame poveikio aplinkai vertinime teigiama, kad poveikis nebus regioninis ir bus lokalus bei minimalus. Tai yra jų teiginiai ir nuomonė. Mums tą nuomonę reikės pasitikrinti ir įvertinti. (...) Mes jų pateiktus teiginius tik dabar pradedame tikrinti. Taip pat laukiame ekspertų, institucijų ir visuomenės komentarų, o tų komentarų pagrindu suformuosime savo nuomonę“, - BNS teigė Aplinkos ministerijos Taršos prevencijos departamento direktorius Vitalijus Auglys.

Anot jo, iš „Nord Stream 2“ poveikio aplinkai vertinimo išvadų matyti, jog projekto rengėjai mokosi iš praeities klaidų ir bando apeiti cheminių ginklų kapavietes Baltijos jūros dugne.

„Nepaisant aplinkosauginių reikalavimų, išlieka šio projekto ekonominio naudingumo klausimas. Taip pat geopolitiniai dalykai dėl Ukrainos, Slovakijos ir Čekijos. Jeigu bus įgyvendintas šis projektas, tai dujotiekiai, einantys per šias šalis, bus mažiau apkrauti“, - teigė V.Auglys.

Beveik 10 mlrd. eurų vertės „Nord Stream 2“ projektą „Gazprom“ kartu su Vakarų Europos energetikos milžinėmis tikisi pradėti įgyvendinti 2018-ųjų balandį. Jam labai priešinasi Danija, kurios Vyriausybė pasiūlė keisti šalies įstatymus, kad būtų sudarytos galimybės blokuoti projektą.

Projektui prieštarauja ir kitos valstybės. Lenkijos premjerė Beata Szydlo (Beata Šydlo) anksčiau teigė, kad „Nord Stream 2“ Europai nereikalingas, jis gali ją suskaldyti. Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė yra teigusi, kad projektas yra ne komercinis, o geopolitinis, juo siekiama pakenkti Ukrainai bei suskaldyti Europą.

„Nord Stream 2“ dujotiekis bus tiesiamas per kelių šalių išskirtines ekonomines zonas ir teritorinius vandenis, todėl jam taikomos Jungtinių Tautų Poveikio aplinkai įvertinimo tarpvalstybiniame kontekste konvencijos (Espo) nuostatos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Diplominis darbas

Diplominis darbas portretas
Kad ir parasys kazkoki ale tai dujotekio vertinima, kur ji des paskui t.y. kokia nauda is to? Paskaitys per radija? Paverks per zinias , kad jiems atrodo kitaip? Keista, bet lietuviai sprendzia, kad projektas ekonomiskai nenaudingas statytojui - cia kazkoks nonsensas. Man simta , ne tukstanti kartu svarbiau musu duju backos ekonominiai rodikliai.

Algis

Algis portretas
Lietuva turi savų ekspertų galinčių paneigti jau turimus vertinimus? Ne.Ji turi pakankamai pinigų, kad pasamdyti tuos, kuri turi tam reikalingą kvalifikaciją ir autoritetą pasaulyje? Ne. Ji apmokės naujų autoritetų ugdymą, tam reikalingos įrangos įsigijimą ar nuomą? Kokia valstybė investavus į projektą, pripažins naujokų vertinimus? Jokia. Kam tada reikalingas tas patikrinimas? Tik Lietuvos biudžeto plovėjams. Nuo naujo vertinimų iniciatorių veiksmo tyrimo ir reikia pradėti.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių