Lietuva tikisi Londono paramos dėl Ignalinos AE uždarymo finansavimo

Lietuvos premjero patarėjas ir vyriausiasis derybininkas dėl Ignalinos atominės elektrinės (IAE) uždarymo finansavimo Neilas Tankevičius dar kartą pareiškė, kad Europos Komisijos (EK) siūlomas IAE uždarymo finansavimas 2014-2020 metais yra nepakankamas.

„Mes tikimės Jungtinės Karalystės supratimo ir paramos Briuselyje vykstančiose diskusijose. Mūsų skaičiavimais, EK siūlo tik 25 procentus IAE uždarymui reikalingo finansavimo. IAE uždarymas yra visos Europos Sąjungos projektas “, - Užsienio reikalų ministerijos pranešime sakė N.Tankevičius.

Lietuvos ambasadoje Londone vasario 22 dieną jis dalyvavo apskritojo stalo diskusijoje apie energetinį saugumą Baltijos šalyse - joje dalyvavo britų nevyriausybinės organizacijos „Windsor Energy Group“ ir „Global Nuclear initiative“, Baltijos ir Šiaurės šalių, Japonijos ambasadų atstovai, ekonomistai, energetikos įmonių vadovai.

N.Tankevičius bei ambasadorius energetikos ir transporto politikos klausimais Vytautas Naudužas trečiadienį Londone dalyvavo dvišalėse konsultacijose dėl IAE uždarymo finansavimo 2014-2020 metais, pranešė URM.

Pareigūnai susitiko su Jungtinės Karalystės užsienio reikalų, finansų, energetikos ministerijų pareigūnais, atsakingais už derybas dėl naujos ES finansinės perspektyvos, branduolinės energetikos ir jos saugos bei ES teisės ekspertais.

EK 2011 metų lapkritį pasiūlė IAE uždarymui iki 2017 metų skirti 210 mln. eurų vietoj Vyriausybės prašomų 770 mln. eurų. Lietuvos premjeras Andrius Kubilius tuomet pareiškė, kad toks EK siūlymas yra nepriimtinas, nes kyla abejonių dėl jo atitikimo Lietuvos stojimo sutartyje užfiksuotiems įsipareigojimams.

Lietuvos, Slovakijos ir Bulgarijos - atominių elektrinių uždarymui siūloma skirti 500 mln. eurų (1,726 mlrd. litų): Slovakijai ir Lietuvai iki 2017 metų – atitinkamai 105 mln. ir 210 mln. eurų, Bulgarijai iki 2020 metų - 185 mln. eurų.


Šiame straipsnyje: Ignalinos AE

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių